LONDEN - Roger Federer is woensdag uitgeschakeld in de kwartfinales van Wimbledon. Tomas Berdych uit Tsjechië verraste de als eerste geplaatste Zwitser in vier sets: 6-4 3-6 6-1 6-4.

Berdych stond er op de belangrijke momenten. De 24-jarige speler benutte vier van zijn zes mogelijkheden om de opslag van zijn tegenstander te breken.

Federer kreeg acht kansen op een 'break', maar had slechts één keer succes. Hij werkte nog wel het eerste wedstrijdpunt van Berdych weg, maar bij de tweede kans sloeg de nummer dertien van de wereld wel toe.

'Moeilijkste wedstrijd'

''Dit was de moeilijkste wedstrijd van mijn carrière om uit te serveren'', verklaarde Berdych zijn problemen om de partij af te maken.

''Het is fantastisch om in dit stadion te spelen tegen een groot sportman als Federer.'' Berdych won in maart de laatste ontmoeting met Federer op het hardcourt van Miami ook al.

Het zal de eerste keer sinds 2002 zijn dat Federer ontbreekt in de mannenfinale op het 'heilige gras'. Berdych is de eerste Tsjech bij de laatste vier op Wimbledon sinds Ivan Lendl in 1990.

Djokovic

Berdych, nummer twaalf van de plaatsingslijst, speelt in de halve finales tegen Novak Djokovic. De Servische nummer drie van de plaatsingslijst won eenvoudig van Lu Yen-hsun: 6-3 6-2 6-2. De speler uit Taiwan was in de vierde ronde nog de bedwinger van de Amerikaan Andy Roddick.

''Ik ben erg blij met deze prestatie, ik hoop dat ik dit niveau kan vasthouden'', aldus Djokovic na afloop. De 23-jarige speler reikte in 2007 ook al eens tot de halve finales in Londen, maar moest toen geblesseerd opgeven tegen de Spanjaard Rafael Nadal.

Geen breakpoint

Djokovic klaarde het karwei tegen Lu in minder dan twee uur en gaf daarin geen enkel breakpoint weg. Voor de Aziaat was een droom ten einde. De nummer 82 van de wereld zette zijn beste prestatie ooit neer op een grandslamtoernooi.

In Taiwan bleven mensen nachtenlang wakker om naar zijn wedstrijden te kijken en president Ma Ying-jeou feliciteerde Lu persoonlijk met zijn resultaten.