LONDEN - Andy Roddick is maandag in de vierde ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Amerikaan, vorig jaar in de finale verslagen door Roger Federer, ging in vijf sets onderuit tegen de Taiwanees Lu Yen- hsun.

De Aziaat, nummer 82 van de wereldranglijst, besliste het duel na 4,5 uur spelen met 9-7 in de vijfde set. Lu staat in de kwartfinale tegenover de Serviër Novak Djokovic.

Roddick reikte naast vorig jaar nog twee keer tot de finale van het Londense grastoernooi. Ook in 2004 en 2005 wist hij de eindstrijd niet te winnen. Alle keren was Federer de tegenstander.

Taaie tegenstander

Aanvankelijk leek er voor Roddick weinig aan de hand. In de eerste set was het voldoende om de opslag van zijn tegenstander één keer te breken. Daarna bleek de Taiwanees toch een stuk taaier. Lu heerste twee keer in de tiebreak, waarin hij de Amerikaan respectievelijk drie en vier punten toestond.

Onder druk slaagde Roddick erin de vierde set binnen te halen. Opnieuw belandden de spelers in een tiebreak en dit keer bleef de drievoudig finalist wel overeind: 7-5.Roddick, die vorig jaar in de finale pas bij 16-14 voor Federer in de vijfde set boog, kon een verrassing in de vijfde set lang tegenhouden.

Grote gevolgen

In de vijfde game kreeg de Amerikaan zelfs nog twee breekpunten, die Lu wegwerkte. Bij 7-8 ging het voor Roddick mis. Het was de enige keer in de partij dat de Amerikaan zijn service inleverde, met ernstige gevolgen.

''Dit is een droom. Ik kan me niet voorstellen dat dit is gebeurd'', stamelde de 26-jarige Lu na afloop. Hij is de bij de mannen de eerste Aziaat sinds Shuzo Matsuoko in 1995 die de laatste acht op Wimbledon haalt.

Primeur

Voor Taiwan is de prestatie van Lu, die op de ATP Tour sinds zijn profdebuut in 2001 nog nooit een toernooi won, een primeur. Op Wimbledon was Lu tot dusverre nooit verder gekomen dan de tweede ronde.