PARIJS - 's Zaterdags balanceerde ze nog gevaarlijk langs de rand van de afgrond. Een dag later zorgde Nadia Petrova voor de grootste surprise op Roland Garros door de Amerikaanse diva Venus Williams in de vierde ronde te verslaan. ''Dit is de meest dramatische Roland Garros uit mijn carrière'', sprak de Russin zondagmiddag dan ook.

Het heroïsche Roland Garros-weekeinde van Petrova begon eigenlijk al op vrijdagavond, toen ze aan haar partij in de derde ronde begon.

Avonduren

Tegenstandster Aravane Rezai dwong de Russin tot het uiterste en beide vrouwen werden in de avonduren vanwege de invallende duisternis gedwongen de strijdbijl op te bergen.

Een etmaal later kwamen beide speelsters wederom op de baan, bij een 7-7-stand in de beslissende set. Petrova had op dat moment al drie matchpoints weggewerkt en speelde allerminst haar beste tennis.

''Ik ging vrijdagavond naar bed met een hartslag van 200 en werd wakker met een hartslag van 150'', beschreef ze haar onrustige nacht. ''Zodra ik mijn ogen dicht deed, zag ik de wedstrijd - en alle gemiste kansen - voor me.''

Sterkste zenuwen

In het derde bedrijf verloren Petrova en Rezai liefst elf keer hun servicegame. Uiteindelijk toonde de 27-jarige Russin over de sterkste zenuwen te beschikken. Ze brak haar rivale in de 17e game en won de beslissende set met 10-8.

Amper 24 uur later wachtte Petrova een nog lastigere opgave. De nummer twee van de wereld, Venus Williams, was vastbesloten om de Russin de toegang tot de kwartfinales te versperren.

Op het winderige Court Philippe Chatrier kwam de Amerikaanse speelster echter nimmer in haar ritme. Williams, die in Parijs vooral opzien baarde met haar weinig verhullende kledij, maakte veel onnodige fouten en liet zich zonder veel tegenstand te bieden naar de uitgang leiden: 3-6 4-6.

''Zaterdag was ik echt flink gestresst'', erkende de Russin. ''Ik ben een stuk gelukkiger met de wijze waarop het vandaag is gegaan.''

Kwartfinale

In de kwartfinale stuit Petrova op haar landgenote Elena Dementjeva. De als derde geplaatste Caroline Wozniacki bereikte eveneens de laatste acht bij het tweede grandslamtoernooi van het jaar.

De Deense tennisster moest in de vierde ronde diep gaan om zich te ontdoen van Flavia Pennetta: 7-6 (5) 6-7 (4) 6-2. De 19-jarige Wozniacki speelt in de kwartfinale tegen een andere tennisster uit Italië, Francesca Schiavone.

Viervoudig Roland Garros-winnares Justine Henin kwalificeerde zich zondag voor de vierde ronde. De Waalse stond tegenover een voormalig nummer een van de wereld, de Russin Maria Sjarapova. Het boeiende duel eindigde in een overwinning voor Henin: 6-2 3-6 6-3.

''Maria is een kampioene, die mag je geen enkele kans geven'', sprak Henin. ''Dit was een goede test. De reis gaat verder en ik ben blij dat ik nog steeds een kans heb om Roland Garros te winnen.''