PARIJS - Zijn naam dook donderdag op in de Franse krant L’Equipe. Thiemo de Bakker is bezig naam te maken. In de derde ronde van Roland Garros treft hij Jo-Wilfried Tsonga, de hoop van Frankrijk.

“Thiemo is getalenteerd, was nummer één bij de junioren. De verwachtingen waren hoog rond hem. Nu zien ze hem opkomen. Dat maakt mensen geïnteresseerd”, zegt Rohan Goetzke, technisch directeur van de tennisbond en coach van De Bakker. “Hij is een jongen met een big game. Mensen kijken naar hem.”

'Hij kan nog beter'

Richard Krajicek noemde hem in NRC ‘het grootste talent dat Nederland voortbracht’. “Leuk te horen van Richard”, zegt Goetzke, jarenlang de privécoach van de Wimbledon-winnaar van 1996. “Door de resultaten hier gaat hij in elk geval richting de top veertig. Nu moet hij naar het volgende level. Hij weet zelf nu ook dat hij de mogelijkheden heeft om het ver te schoppen."

"Na de overstap naar de profs had hij zijn twijfels en nu weet hij: oké, ik kan meekomen op het hoogste niveau. En er zijn niet veel jongens van 21 in de top honderd. Maar nu moet hij niet gaan relaxen en denken dat hij alle tijd heeft. Op elk niveau kan hij nog beter.”

Experts

Ook bij de experts in het tennis zijn de prestaties van de Nederlander opgevallen. Hij is opgenomen in Team Adidas, mag daarom gebruik maken van topcoaches als Sven Groeneveld, Darren Cahill (ex-coach Lleyton Hewitt en Andre Agassi) en Gil Reyes (bijna twintig jaar de fysieke begeleider van Agassi).

Dat recht is maar aan een paar spelers voorbehouden, onder wie Fernando Verdasco, Fernando Gonzalez en Caroline Wozniacki. Manager Ken Meyerson, baas van Lagardere Unlimited en ook de manager van Andy Roddick en Justine Henin, heeft zich sinds 1 januari over hem ontfermd. Hij verklapte dat gerenommeerde coaches als Tony Roche - die ooit werkte met Lendl, Hewitt en Federer - en Patrick Mouratoglou, coach van onder andere Rezai, Wickmayer en Baghdatis, graag met De Bakker willen werken.

Verfrissend

Goetzke: “Anderhalf jaar geleden keek niemand naar hem en nu gaan mensen naar hem kijken. Vind ik alleen maar goed. Dat een bedrijf als Adidas het ook in hem ziet zitten en zijn hulp aanbiedt: perfect. En ja, dan vinden ook andere coaches hem interessant. Ik vind het niet negatief dat er zo over hem gepraat en gespeculeerd wordt. Juist verfrissend dat ze weer over een tennisser uit Nederland praten.”

Maar het betekent niet dat De Bakker meteen in zee zal gaan met een andere coach. Hij is tevreden met hoe het nu gaat. Namens de bond gaan Davis Cup-captain Jan Siemerink en Goetzke met hem op pad. Mats Merkel is de afgelopen weken namens Adidas zijn persoonlijke begeleider.

Goetzke: “We hebben nu een goede structuur. Thiemo is blij met hoe het gaat. Aan het einde van het jaar gaan we evalueren. We zitten midden in het seizoen, we gaan nu niets veranderen. Voor zijn ontwikkeling is het beter dat hij uiteindelijk een privécoach krijgt. Als de tijd daar rijp voor is.”