PARIJS - “Het is zíjn schuld, hij is mijn man”, zegt Kimiko Date-Krumm over haar echtgenoot, de Duitser Michael Krumm. Hij is de reden dat ze vorig jaar januari haar comeback maakte in het tennis.

"We zijn in 2001 getrouwd. Hij houdt van sport, is zelf autocoureur, en hij is gek van tennis. Hij vroeg steeds waarom ik het niet nog een keer wilde proberen als tennisster. Hij had me nooit in het echt zien tennissen. Hij bleef me maar pushen."

"In 2007 had ik een vriendschappelijke wedstrijd met Steffi Graf en Martina Navratilova en daarna hadden we een discussie. Hij vond dat ik moest blijven tennissen. Toen besloot ik terug te keren."

Eind 1996

De Japanse stopte eind 1996 met tennis. Ze stond op dat moment achtste op de wereldranglijst en had zelfs op plaats vier gestaan. Haar concurrenten in die tijd: Monica Seles, Steffi Graf, Arantxa Sanches, Mary Pierce en een piepjonge Martina Hingis.

Ze was een grote ster, als eerste tennistopper van Japan. Maar ze had genoeg van het leven als tennisster, op haar 26ste. Op haar 38ste keerde ze terug.

Safina

Dinsdag tekende de bijna veertigjarige Date voor de grootste verrassing in de eerste ronde van Roland Garros. Ze klopte Dinara Safina, de vrouw die vorig jaar nog nummer één van de wereld was en vorig jaar verliezend finalist in Parijs, met 3-6, 6-4, 7-5.

Na de overwinning omhelsde ze haar man en haar coach. “Ik ben heel blij, heb zulke geweldige herinneringen aan Stadion Suzanne Lenglen. Ik speelde er in 1995 tegen Iva Majoli en won. In de halve finale speelde ik destijds op het center court tegen Arantxa Sanchez.”

Geen racket

Nadat ze in 1996 stopte heeft ze twee jaar lang geen racket aangeraakt, ze keek zelf geen wedstrijden. Langzaamaan ging ze weer sporten. Zwemmen en, vooral, hardlopen.

“In 2004 liep ik de marathon van Londen onder de drieënhalf uur. Ik bleef marathons lopen. Mijn man vroeg hoe lang ik daar mee door wilde gaan en of ik marathonloper wilde worden. We probeerden een kindje te maken. Maar er gebeurde niks."

"Iedereen zei dat het kwam omdat ik teveel sportte, dat ik daarmee moest stoppen. We bleven proberen kinderen te krijgen, al was ik niet echt blij om te stoppen met sport. Na 2004 ben ik tenniscommentator geworden voor tv en genoot ik van het leven met mijn man. We hebben ook nog een school gebouwd in Laos.”

Kuit

Date, inmiddels nummer 72 van de wereld, had tijdens de partij tegen Safina last van haar kuit. Is ze op tijd fit om het op te nemen tegen de Australische Jarmina Groth?

“Ik ben geen twintig meer, word dit jaar veertig. Ik zal een scan laten maken en met de arts praten. Ik hoop dat ik door kan gaan.”