PARIJS - Vorig jaar stond ze nog in de finale van Roland Garros en was ze de nummer een van de wereld.

Dinsdag verloor Dinara Safina in de eerste ronde met 6-3, 4-6, 5-7 van de bijna veertigjarige Kimiko Date-Krumm, de Japanse die begin vorig jaar een comeback maakte nadat ze eind 1996 ineens besloot te stoppen met tennis en nu weer is opgeklommen naar plaats 72 op de wereldranglijst.

De uitschakeling van Safina is de grootste verrassing van de eerste ronde op Roland Garros. Hoewel…

Rampjaar

Safina kent een rampjaar, ze was er maanden uit met een slepende rugblessure en is geen schim meer van de speelster van vorig jaar. Door deze snelle nederlaag kiepert ze over anderhalve week, als de nieuwe wereldranglijst uitkomt, bijna uit de top twintig.

Ze besloot vlak voor Roland Garros ook nog eens te breken met haar coach Zeljko Krajan, die haar naar de eerste plaats loodste.

Beslissing

“Ik heb de beslissing genomen met hem te stoppen. Het staat vast dat hij het best mogelijke werk met mij heeft geleverd. We zijn samen op plaats een gekomen, maar ik besloot dat er een einde aan moest komen. Meer zeg ik er niet over.”

De Argentijn Gaston Etlis begeleidde haar in Parijs maar Safina wilde niet zeggen of hij haar vaste coach wordt.

Positief

Over de toekomst zegt het zusje van de vorig jaar gestopte Marat Safin positief te zijn. “Ik ga niet opgeven. Ik zal deze nederlaag moeten slikken en doorgaan. Na regen komt altijd de zon.”