ROTTERDAM - De Rus Nikolai Davidenko heeft vrijdag de halve finales bereikt van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

Davidenko, de nummer twee van de plaatsingslijst, was in twee sets klaar met de Oostenrijker Jurgen Melzer: 6-3 6-2.

In de halve finale treft Davidenko zaterdag de Zweed Robin Söderling, die ook al weinig problemen had met zijn opponent, de Fransman Julien Benneteau.

De tweede halve finale gaat tussen de Serviër Novak Djokovic en de winnaar van de partij tussen de Fransman Gaël Monfils en de Rus Michail Joezjni. Zij treffen elkaar vrijdagavond.

Derde keer

Het is de derde keer dat Davidenko in Rotterdam de laatste vier bereikt. In 2006 verloor hij daarin van de Tsjech Radek Stepanek, een jaar later van de Kroaat Ivan Ljubicic. Met Söderling treft hij een gevreesd tegenstander, in de onderlinge stand is het 6-4 voor de Zweed.

''Hij is een jongen die snel speelt, daar kan ik op deze ondergrond problemen mee krijgen. Als Melzer vandaag versnelde, had ik het ook moeilijk. Het zal spannend worden, meestal zijn het driesetters als we elkaar treffen'', aldus de Rus.

Status

Davidenko heeft zijn status sinds zijn winst eind vorig jaar bij de ATP World Tour Finals in Londen zien veranderen. De 'grijze muis' wordt langzaam een populaire speler. ''Het maakt me niet zo veel uit dat ik nu bekender ben. Een sponsor uit Rusland heeft het me in ieder geval nog niet opgeleverd.''

Ook een gesprek met Adidas leidde niet tot een overeenkomst. Davidenko, met een knipoog: ''Het is niet heel belangrijk, maar ik wil ook niet altijd mijn tennisspullen in de supermarkt moeten kopen.''