ROTTERDAM - Tennisser Thiemo de Bakker heeft donderdag in Ahoy geen stunt kunnen uithalen. De 21-jarige Westlander was in de tweede ronde van het ABN Amro-toernooi niet opgewassen tegen de als vierde geplaatste Fransman Gaël Monfils.

Beide spelers begonnen niet helemaal topfit aan het duel. De Bakker klaagde dinsdag na zijn zege op de Tsjech Jan Hajek over pijn in zijn schouder.

Hij liet uit voorzorg zijn partij in het dubbelspel met Robin Haase woensdag schieten. Monfils voelde zich in de nacht van dinsdag op woensdag niet lekker.

''Ik kan niet slapen, ik ben zo ziek'', twitterde hij vanuit zijn hotelkamer. De geboren Parijzenaar won niettemin amper tien uur later van de Belg Olivier Rochus in drie sets.

Mooiste zege

De Bakker, nummer 82 op de wereldranglijst, was ondanks zijn veel lagere ranking mentaal misschien nog wel licht in het voordeel.

De geboren Hagenaar was in september vorig jaar tijdens de Daviscup op gravel in Maastricht verrassend de meerdere over Monfils, die zich in vier sets gewonnen gaf. De Bakker noemde destijds die triomf in zijn eerste duel met de 23-jarige Fransman zijn mooiste zege tot op dat moment in zijn loopbaan.

Breekpunten

De Bakker maakte het Monfils vanaf de openingsgame moeilijk. De Nederlandse nummer 1 verzuimde evenwel drie breekpunten te benutten, waaronder een simpele volley die hij in het net deponeerde.

In de vierde game werkte De Bakker liefst vier breekpunten weg. In de achtste game sloeg Monfils op zijn tweede breekpunt wel toe waarna hij de eerste set resoluut uitserveerde: 6-3.

De Bakker leverde in de tweede set meteen zijn eerste twee servicebeurten in. De thuisspeler maakte te veel onnodige fouten en miste het fysieke en technische vermogen om Monfils, die van lange slagenwisselingen houdt, echt onder druk te zetten.

Nederlaag

Bij 0-3 was het verzet bij De Bakker gebroken en was zijn nederlaag nog slechts een kwestie van tijd: 6-2.

Monfils speelt in de kwartfinales tegen de als zesde geplaatste Rus Michail Joezjni, die donderdag de Turk Marsel Ilhan met twee keer 6-4 uitschakelde.

De lenige Fransman haalde vorig jaar de laatste vier in Ahoy. In de halve eindstrijd was toen de Spaanse topper Rafael Nadal te sterk voor hem.