ROTTERDAM - Igor Sijsling had zijn mooie debuut bij het ABN Amro-toernooi woensdag nog meer glans kunnen geven. De Amsterdamse tennisser liet in de tweede ronde tegen de Zweedse topper Robin Söderling echter kansen op een stunt liggen. Hij verloor de partij tegen de nummer drie van de plaatsingslijst met 7-6 (6) 6-2.

Het toernooi in Rotterdam was voor Sijsling eigenlijk al geslaagd. Hij probeert al lange tijd internationaal hogerop te komen en gaf zijn loopbaan een flinke impuls met het bereiken van het hoofdtoernooi en een zwaarbevochten zege in de eerste ronde op de Duitser Mischa Zverev.

Tegen de Zweedse topper Söderling had hij een nog grotere stap kunnen zetten, maar hij miste in de eerste bedrijf twee setpunten. Ondanks zijn goede optreden in Ahoy stapte hij daarom met een onbevredigend gevoel van de baan.

''Ik had die eerste set moeten pakken, dan had een stunt er misschien ingezeten'', besefte de aangeslagen Sijsling.

Breekpunt

De nummer 245 van de wereld begon uitstekend tegen de verliezend finalist van Roland Garros van 2009. Sijsling kon goed mee met het niveau van Söderling. Hoewel hij nog niet veel wedstrijden op zo'n groot podium heeft gespeeld, oogde Sijsling geconcentreerd en ontspannen.

Bij een stand van 3-3 kreeg hij als eerste een breekpunt, maar benutte dit niet. Op zijn eigen service kwam hij echter ook niet in de problemen. De tiebreak moest de beslissing brengen.

Sijsling liep daarin verrassend snel uit naar 5-2. Op 6-4 kon hij op zijn eigen service de set naar zich toetrekken, maar plotseling ging het mis. Ondanks de steun vanaf de tribunes liet hij de kansen uit zijn handen glippen. De slimme en ervaren Söderling sloeg onmiddellijk toe en pakte de set in de tiebreak met 8-6.

Dat verlies kwam hard aan bij Sijsling. Söderling brak in het begin van de tweede set direct de opslag van de Nederlander. Sijsling kwam er daarna niet meer aan te pas. Hij moest halverwege de set nog een keer zijn service inleveren en verloor uiteindelijk met 6-2.

Uitschakeling

Met de uitschakeling van Sijsling is Thiemo de Bakker nog de enige Nederlander in het enkelspel. Hij speelt in de tweede ronde tegen de Fransman Gael Monfils.

De niet helemaal fitte Fransman had woensdag drie sets nodig om zich in de eerste ronde van de Belg Olivier Rochus te ontdoen (4-6 6-1 6-2).

''Ik voelde me niet bepaald 100 procent. Ik probeerde gisteravond te trainen, maar ik was koortsig. Het was ook wel een overgang van dertig graden in Zuid-Afrika naar min vijf hier. Ik ben nog steeds ziek, maar hoop dat het iedere dag beter gaat'', aldus Monfils.

De Bakker won vorig jaar in de Daviscup verrassend van zijn Franse opponent.