ROTTERDAM - Robin Haase kon maandagavond in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi bijna één hele set goed partij bieden aan Tommy Robredo. Hij verspeelde een voorsprong in de tiebreak en maakte in de tweede set ook meer fouten dan de Spaanse nummer vijf van de plaatsingslijst: 7-6 (4) 6-4.

Door de nederlaag van Haase telt het toernooi in het enkelspel nog twee Nederlanders. Igor Sijsling komt maandagavond nog in actie tegen de Duitser Mischa Zverev.

Thiemo de Bakker stuit dinsdag in Ahoy op Jan Hajek, de Tsjechische vervanger van de grieperige Kazach Evgeni Korolev.

Niet constant

Haase wisselde prachtige punten af met grote missers. Hij speelde een stuk beter dan in zijn wedstrijd op de Australian Open tegen Tomas Berdych (6-0 6-3 6-3).

Haase tennist na een langdurige knieblessure nog niet constant genoeg om het een speler van het kaliber Robredo echt lastig te maken.

De nummer vijftien van de wereldranglijst stond er op de momenten dat het echt moest en mag in de tweede ronde aantreden tegen Florian Mayer, de Duitser die Janko Tipsarevic verraste: 6-3 6-7 (6) 7-6 (6).

Sterk begin

Haase, toegelaten met een wildcard in Rotterdam, begon sterk aan de ontmoeting met Robredo. Hij brak de service van de Spanjaard in de vijfde game en overleefde vervolgens een breakpoint op zijn eigen opslagbeurt.

De Hagenaar moest zijn volgende servicebeurt wel inleveren. De Nederlandse nummer 361 van de wereldranglijst voorkwam dat Robredo twee setpoints verzilverde en nam in de tiebrak ook brutaal de leiding.

Hij had echter geen antwoord op een tempoversnelling van de routinier. Robredo won vijf punten op rij en verzekerde zich van de eerste set: 7-6 (4).

Uitgespeeld

Haase verloor zijn eerste servicebeurt van de tweede set en kon die achterstand niet meer repareren. Robredo speelde de wedstrijd redelijk eenvoudig uit. Hij was niet de enige geplaatste speler die zich van een langer verblijf in Ahoy verzekerde.

Tennisser Robin Söderling, de Zweedse nummer drie van de plaatsingslijst, was na een verloren set bij de les tegen de Fransman Florent Serra (4-6 6-4 6-1).