MELBOURNE - Hij heeft het leven van een tennisreiziger weer opgepikt. Dennis Schenk zag heel de wereld als coach, deed enkele jaren geleden een stapje terug maar werd geprikkeld door de mogelijkheden van Robin Haase en Igor Sijsling.

Sinds oktober coacht hij ook Thiemo de Bakker. ''Ik ga niet met spelers op reis in wie ik het niet zie zitten.''

Schenk vertrok eind december met de twee beste Nederlandse tennissers naar Chennai waar De Bakker in de kwartfinales strandde en Haase in de tweede ronde.

''Het bereiken van de kwartfinales is mooi'', vertelt Schenk, inmiddels in Melbourne.

''Maar als Thiemo over twee maanden nog een keer zo een wedstrijd uit zijn handen laat glippen doen wij iets niet goed.'' De Bakker gaf tegen de Serviër Tipsarevic, de huidige nummer 35 van de wereld, twee keer een voorsprong uit handen.

Australian Open

Maandag beginnen de Australian Open met beide Nederlanders in het hoofdtoernooi. De Bakker op basis van zijn huidige ranking, Haase dankzij zijn beschermde status. Schenk (41) is op bekend terrein. Hij was vaker als coach in Melbourne.

De Amsterdammer reisde de wereld over met de jonge Martin Verkerk, Igor Sijsling, Dennis van Scheppingen, Miriam Oremans en Stefanie Rottier. Hij was jong en zocht het avontuur. Nu heeft Schenk een gezin en moest de uitdaging wel groot zijn wilde hij weer kiezen voor een bestaan als traveling-coach.

Eerst was er de samenwerking met Haase, ze kenden elkaar van Jong Oranje waar Schenk assistent-bondscoach was. Haase werd te goed, kon op eigen benen staan en vroeg Schenk als privécoach. ''Dat was in oktober 2007, een half jaar later raakte Robin geblesseerd en speelde hij anderhalf jaar geen wedstrijd op de ATP Tour.''

Klikken

''Als Robin niet geblesseerd was geraakt en ergens rond de 50 had gestaan was deze samenwerking met Thiemo er misschien niet gekomen. Robin heeft lang mijn salaris doorbetaald maar zei wel dat het misschien een probleem zou kunnen worden. Thiemo zocht een coach en toen zijn we gaan praten.''

Het moest klikken, dat was één, maar uit praktisch oogpunt was het van belang dat beiden op hetzelfde niveau konden gaan uitkomen. ''Het gaat eigenlijk steeds beter tussen die twee. Niet dat het ooit heel slecht was, maar als ze jonger zijn zien tennissers elkaar toch vooral als concurrenten. Natuurlijk zijn er verschillen, maar ik zie vooral overeenkomsten: met name de ongelooflijke potentie die beiden hebben.''

Wegcijferen

Schenk was geen groot tennisser, leerde het vak op het CIOS en werd al op zijn twintigste bij Amstelpark als coach aangesteld. ''Ik was jong, maar heb daarom inmiddels een schat aan ervaring. Ach, ik ken die discussie over praktijkjongens, die een streepje voor zouden hebben. Dat je als je zelf geen topspeler bent geweest ook geen goede coach kunt zijn", vertelt hij.

"Ik denk dat het belangrijk is dat een coach zich kan wegcijferen; de speler is het belangrijkste, niet de coach. Ik heb er geen probleem mee, maar ik vind het wel jammer dat ik zelf niet in de top 100 heb gestaan als tennisser. Het had misschien nog meer in mijn voordeel gewerkt.''