AUCKLAND - De Belgische tennisster Yanina Wickmayer heeft de eerste WTA-titel van het jaar veroverd. De 20-jarige Wickmayer won zaterdag het toernooi van Auckland door in de finale de als eerste geplaatste Flavia Pennetta uit Italië in twee sets te verslaan: 6-3 6-2.

Het betekende de derde toernooizege uit haar carrière, eerder won de Belgische in Linz en Estoril.

Wickmayer mocht dit jaar in eerste instantie helemaal niet tennissen.

Het Vlaams Doping Tribunaal had de speelster uit Lier voor een jaar geschorst vanwege een overtreding bij het invullen van de whereabouts, haar verblijfsgegevens.

De rechtbank in Brussel besloot die schorsing vorige maand echter op te heffen. Met een wildcard mocht de halvefinaliste van de US Open meedoen aan het toernooi van Auckland.

''Deze week blijft voor altijd in mijn hart zitten'', jubelde Wickmayer na haar verrassende triomf in Nieuw-Zeeland. ''Ik ben heel blij dat ik deze beker mee naar huis mag nemen. Het is de belangrijkste trofee tot nu toe, hoewel ik hoop dat er nog veel zullen volgen.''

Australian Open

De nummer zestien van de wereldranglijst weet nog niet of ze mee kan doen aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar, de Australian Open.

Vanwege haar schorsing was ze niet toegelaten tot het hoofdtoernooi en toen de schorsing eenmaal was opgeheven, kon Wickmayer geen aanspraak meer maken op een wildcard.

De Belgische moet dus via de kwalificaties proberen het hoofdtoernooi te bereiken. ''Ik hoop mijn niveau volgende week in de kwalificaties vast te houden en me te plaatsen voor het toernooi'', zei Wickmayer in Auckland.