LONDEN - De Zweedse tennisser Robin Söderling heeft ook zijn tweede partij bij de ATP World Tour Finals gewonnen.

Söderling was woensdag in Londen te sterk voor de Serviër Novak Djokovic, de nummer drie van de plaatsingslijst: 7-6 (5) 6-1. Hij bereikte daarmee als eerste de halve finales van het officieuze wereldkampioenschap.

Vervanger

Söderling, die als vervanger van de Amerikaan Andy Roddick tot het eindejaarstoernooi werd toegelaten, versloeg eerder al de Spanjaard Rafael Nadal en leidt in groep B waarin later op de avond Nadal en de Rus Nikolaj Davidenko elkaar treffen.

De 25-jarige Söderling, de nummer negen van de wereld, geniet in O2 Arena. ''Ik klop de nummer twee en drie van de wereld in twee sets. Wat moet ik nog meer wensen?'' sprak hij na zijn partij waarin Djokovic, in Londen aangekomen als de man in vorm, nooit zijn ritme vond.

Söderling had nota bene de laatste vijf ontmoetingen met de Serviër verloren. De laatste keer was twee weken geleden in Parijs.

Volley

Bij 5-4 in de eerste set kreeg Söderling zijn eerste drie setpunten. Hij slaagde er niet in ze te benutten maar ook in de tiebreak waren de eerste kansen op setwinst voor de Zweed na een perfect geslagen volley.

Söderling benutte de tweede en hield Djokovic ook in de tweede set onder druk. Een mislukt dropshot waarmee Djokovic de derde game op eigen opslag inleverde bracht Söderling op voorsprong en bleek het breekpunt in het duel.

Djokovic mopperde op iedereen en bereikte nooit meer het niveau om de Zweed te bedreigen. ''Ik ben moe, het is een zwaar jaar geweest'', zuchtte de verliezer na afloop. ''Ik heb bepaald niet genoten vandaag, dat is duidelijk.''

Lof

Lof was er voor zijn opponent, die zich al zeker weet van een plaats bij de laatste vier. ''Hij wint hier twee keer in twee sets en verdient het om in de halve finale te staan. Ik denk dat hij tot dusverre de beste tennisser is hier.''

Söderling werd de eerste Zweed die de laatste vier bereikt bij de ATP-finale sinds Jonas Björkman in 1997 in Hannover. Het gebeurde de afgelopen vijf jaar liefst vier keer dat de als achtste geplaatste speler zich plaatste voor de halve finales. Vorig jaar overkwam dat de Fransman Gilles Simon.