AMSTERDAM - Roger Federer eindigt dit tennisjaar als de nummer één op de wereldranglijst. Het is al de vijfde keer dat de Zwitser dat presteert.

De zege dinsdagavond op de Brit Andy Murray in zijn tweede partij in de ATP World Tour Finals gaf Federer de zekerheid dat hij de wereldranglijst blijft aanvoeren.

''Het jaar eindigen als nummer één van de wereld was een van mijn grote doelen dit seizoen'', zei Federer na zijn winst op Murray in drie sets: 3-6 6-3 6-1.

''Het is denk ik ook een van de beste prestaties die ik ooit heb geleverd, gezien alles wat er buiten de tennisbaan is gebeurd: trouwen en een tweeling krijgen.''

Heerlijk gevoel

Alleen de Amerikaan Pete Sampras slaagde erin zes keer het jaar als nummer één te eindigen. Federer komt met zijn vijfde keer op gelijke hoogte met een andere Amerikaan. Jimmy Conners.

''Ik had in 2008 een moeilijk jaar, maar ben dit jaar heel sterk teruggekomen. Ik stond in alle vier grandslamfinales en speelde goed op de belangrijkste momenten. Ik heb toch kunnen domineren terwijl de top van het tennis zo veel breder is geworden. Het is een heerlijk gevoel.''

Murray

Federer won dit jaar Wimbledon en Roland Garros. Hij verloor de finale van de US Open van de Argentijn Juan Martin del Potro en de finale van de Australian Open van Rafael Nadal.

Murray, op wie de Britse tennisliefhebber de hoop heeft gevestigd, opende voor eigen publiek sterk, maar de Schot kon dat in de O2 Arena geen vervolg geven.

Federer, die in zijn openingswedstrijd de Spanjaard Fernando Verdasco had bedwongen, nam het initiatief over en presenteerde zich bovendien als belangrijkste gegadigde voor de titel: 3-6 6-3 6-1. Het duel duurde bijna twee uur.