LONDEN - Juan Martin del Potro heeft zijn kans op een plek in de halve eindstrijd van de ATP World Tour Finals in Londen behouden. De Argentijn, die het evenement begon met een nederlaag tegen Andy Murray, won dinsdag in drie sets van de Spanjaard Fernando Verdasco: 6-4 3-6 7-6 (1).

De 21-jarige Del Potro, die dit seizoen het US Open op zijn naam bracht en zich voor het eerst plaatste voor het officieuze WK, kreeg Murray er niet onder met zijn aanvallende en energieke krachttennis.

Ook tegen de 26-jarige debutant Verdasco, voor wie 2009 het beste jaar in zijn carrière was, ging het niet gemakkelijk.

De Zuid-Amerikaan begon sterk, noteerde al in de derde game een break en toonde de vorm die hij ook in New York had geëtaleerd in de finale tegen Roger Federer.

Haperingen

Op 5-4 mocht Del Potro voor de eerste setwinst serveren. Uitgerekend op dat moment vielen de eerste haperingen op. Verdasco kreeg twee breekpunten, maar benutte die niet. Het gaf hem wel vertrouwen voor een goed vervolg.

De Spanjaard kon vanaf de baseline een groeiende precisie in zijn slagen leggen en zette zijn opponent daarmee knap onder druk. Na een servicedoorbraak in de achtste game was de tweede set snel binnen.

Enerverend

De beslissende set was enerverend, omdat beide spelers vochten voor 'overleving' in de O2 Arena. De eerste break was voor Del Potro, die met succes Hawkeye te hulp riep om een forehand van zijn tegenstander uit te krijgen.

Verdasco brak mentaal echter niet. Hij werkte op 2-5 een matchpoint weg en deed dat in de tiende game, nadat ook de Argentijn zijn opslag had verloren, nogmaals.

In de noodzakelijke tiebreak sloeg de als vijfde geplaatste Del Potro wel toe, hard ook. Hij gaf maar één punt weg.

Zenuwachtig

Nu moet hij tegen Roger Federer nog maar eens boven zichzelf uitstijgen. ''Ik was natuurlijk erg zenuwachtig'', gaf de Argentijn na afloop toe.

''Verliezen betekende naar huis. Gelukkig serveerde ik veel beter dan in mijn eerste partij.Bovendien was ik zeer geconcentreerd op de belangrijke momenten, helemaal in de tiebreak.''

Verdasco gaf zichzelf de schuld. ''Ik speelde verschrikkelijk slecht in die tiebreak en hij miste niets. Ik heb een mooie kans laten liggen. Om nu nog door kunnen te gaan, moeten er wel heel rare dingen gebeuren.''