AMSTERDAM - De tenniscarrière van Marat Safin is geëindigd op het Masters-toernooi van Parijs. De excentrieke Rus speelde woensdag tegen Juan Martín Del Potro zijn laatste partij en ging op eervolle wijze onderuit: 4-6, 7-5, 4-6.

De 29-jarige Moskoviet liet dit jaar herhaaldelijk blijken het leven als prof beu te zijn.

In 2009 lukte het Safin in Sint-Petersburg nog één keer de halve eindstrijd van een ATP-toernooi te halen.

Vijftien keer boekte Mad Marat, zoals zijn bijnaam luidde, een toernooizege, met de US Open (2000) en de Australian Open (2005) als hoogtepunt.

In Australië was hij nog twee keer verliezend finalist (2002, 2004) Op Roland Garros (2002) en Wimbledon (2008) kwam Safin nooit verder dan de halve finales.

Nummer één

Op 20 november 2000 werd Safin de nummer één van de wereld en mocht hij zich in totaal negen weken de 's werelds beste tennisser noemen.

De Rus besloot maanden geleden al dat hij in Parijs zijn laatste wedstrijd zou spelen. Sinds zijn titel bij de Australian Open in 2005 won hij geen toernooi meer. Hij voerde in 2000 en 2001 enkele weken de wereldranglijst aan.

Met zijn spectaculaire spel behoorde hij tot de favorieten van het tennispubliek. Naast de Australian Open won Safin ook nog de US Open in 2000. Hij versloeg destijds in een memorabele finale de Amerikaan Pete Sampras.

In totaal won hij vijftien toernooien. Aan prijzengeld sloeg Safin 14.350.709 dollar binnen (nu ongeveer 10 miljoen euro). De Rus won 422 duels, hij verloor er 267.

Vrij man

''Ik ben vrij man, heb geen programma meer, hoef niet te trainen, niets'', zei Safin woensdag na de laatste slagenwisseling.

''Ik zal de competitie missen, de blessures en de druk van het presteren niet. In het voetbal teken je een contract en maakt het niet uit hoe je speelt. Je krijgt gewoon je salaris. In tennis maakt het veel verschil of je in de top tien staat of nummer 150 van de wereld bent. Het is een hard leven, soms wreed.''

Safin kreeg op zijn zesde al een racket in zijn handen geduwd door vader Misja, moeder Rausa begeleidde hem tot zijn dertiende. De Rus speelde zijn eerste grandslam in 1998, de Open Franse titelstrijd op Roland Garros. Zijn eerste toernooizege behaalde hij een jaar later in Boston.

''Iedereen kan het beter doen in zijn loopbaan. Ik had waarschijnlijk wel een paar toernooien meer moeten winnen, maar ik ben tevreden met wat ik heb gepresteerd. Ik hoop dat ze me zullen herinneren als een nette speler. Ik ga geen boek schrijven. Mijn herinneringen en geheimen blijven voor mij.''