REGGIO CALABRIA - De Italiaanse tennissters hebben de Fed Cup veroverd. De ploeg nam zondag in Reggio Calabria een niet meer in te halen voorsprong van 3-0 tegen de Verenigde Staten.

Flavia Penneta was aan Italiaanse zijde verantwoordelijk voor het beslissende punt. Ze versloeg de pas 18-jarige Melanie Oudin met 7-5 en 6-2.

Voor Italië is het de tweede eindzege in de Fed Cup. Zaterdag hadden Pennetta en Francesca Schiavone al twee overwinningen behaald op respectievelijk Alexa Glatch en Oudin.

De Verenigde Staten lieten de kans liggen voor de achttiende keer in bezit te komen van de trofee. De Amerikanen traden aan zonder hun topspeelsters, de zusjes Williams.

Kansloos

Op het gravel van de Rocco Polimeni Club waren de Amerikaanse tennissters dan ook kansloos. ''Deze vrouwen zijn geweldig. Ze hebben voor een nieuw hoofdstuk in de Italiaanse tennisgeschiedenis gezorgd'', jubelde teamcaptain Corrado Barazzutti.

In 2006 won Italië verrassend de titel door het veel sterker geachte België te verslaan. In 2007 verloor het land de finale van Rusland.

Dansen

Pennetta danste zondag vrolijk met haar teamgenoten rond na het binnenhalen van het beslissende punt. De 27-jarige speelster, elfde op de wereldranglijst, was zaterdag al veel te sterk geweest voor Glatch (6-3 6-1).

Schiavone, zestiende van de wereld, had toen alleen in de eerste set moeite met de jonge Oudin (7-6), maar was vervolgens ook een klasse beter (6-2).