LOS ANGELES - Tennisster Dinara Safina is de kritiek op haar prestaties meer dan zat. De Russische is al enige tijd de nummer één van wereld, maar won nog geen enkel grandslamtoernooi.

Maandag (plaatselijke tijd) reageerde ze in Los Angeles geïrriteerd op de zoveelste aanval van Serena Williams.

De Amerikaanse, tweede van de wereld, vindt dat zij de koppositie verdient omdat zij in het bezit is van de titels van de US Open, de Australian Open en Wimbledon.

WTA

"Ik heb het rankingsysteem niet bedacht", bitste Safina op een persconferentie van het WTA-toernooi in Los Angeles.

"Als ze er vragen over heeft, moet ze bij de WTA zijn. Het gaat erom hoe je over een heel jaar speelt, niet alleen op die vier grand slams. Ik heb het hele jaar gespeeld en ik heb ook op de grand slams goede resultaten geboekt."

Overklast

Safina won dit jaar de toernooien in Rome, Madrid en Portoroz en stond in de finale van de Australian Open en Roland Garros en de halve finale van Wimbledon.

Op die belangrijke momenten werd ze echter volledig overklast, door Serena in Australië, Svetlana Koeznetsova in Parijs en Venus Williams in Londen.

Jankovic

Ook voormalig nummer één Jelena Jankovic haalde vorige week uit naar Safina. "Als ik iemand na mezelf mocht kiezen, zou ik voor Serena gaan", zei de Servische.

"Als nummer één moet je compleet zijn en in staat om de zusjes Williams te verslaan. Ik ben een van de weinige speelsters die dat kan." Safina staat in haar duels met de Amerikaanse zusjes met 2-9 achter. Jankovic staat op 8-8.

"De ranking is niet gebaseerd op hoe vaak je Serena of Venus verslaat", reageerde Safina verbolgen in Los Angeles. "Heeft zij ze dan al in een finale of grand slam verslagen? Nee, en het telt niet mee als je ze tijdens een onbelangrijk toernooi verslaat."

Tijd

Safina heeft inmiddels een voorsprong van 973 punten opgebouwd op Serena en zal de US Open eind augustus ook ingaan als nummer één, tenzij ze in de voorbereidingstoernooien in elkaar stort.

De zus van Marat Safin is er verder van overtuigd dat haar eerste grandslamtitel slechts een kwestie van tijd is. "Op een dag is het gewoon zo ver."