PARIJS - De Franse proftennisser Mathieu Moncourt is dinsdag dood aangetroffen voor de deur van zijn appartement in de Parijse voorstad Boulogne-Billancourt. Dat heeft de politie van de Franse hoofdstad gezegd.

Autopsie moet de doodsoorzaak van de 24-jarige nummer 119 van de wereldranglijst uitwijzen. Op zijn lichaam zijn volgens de politie geen sporen van geweld te zien. Moncourt is gevonden door zijn vriendin.

De tennisser was prof sinds 2002. Hij speelde eind juni zijn laatste toernooi in de Kroatische plaats Rijeka, waar hij de halve finales bereikte van de challenger. Daarvoor kwam hij in actie op Roland Garros, waar hij in de tweede ronde werd uitgeschakeld door Radek Stepanek.

Gokken

Moncourt kwam vorig jaar negatief in het nieuws wegens gokken op de uitslagen van wedstrijden. De tennisfederatie schorste hem voor acht weken en deelde een boete uit van 12.000 dollar (8500 euro).

Het internationaal sporttribunaal CAS reduceerde in beroep de straf tot zes weken vanwege de kleine bedragen die Montcourt vergokte: in totaal 192 dollar (137 euro) op 36 wedstrijden. Bovendien wedde hij niet op zijn eigen partijen.

Nadal

Moncourt stond bij de junioren regelmatig op de baan tegenover Rafael Nadal, de Spaanse nummer twee van de wereld. Nadal zei in een reactie op zijn website geschokt te zijn door het nieuws over het overlijden van zijn Franse collega.

''Deze ochtend stond ik op met het slechtste nieuws dat iemand kan ontvangen. ''Ik hoorde van de dood van mijn vriend Mathieu Moncourt. Ik ben nog steeds in shock, ik kan het niet geloven.''

Tennisfederatie

Francesco Ricci Bitti, de voorzitter van de internationale tennisfederatie ITF, sprak zijn medeleven uit met de familie en vrienden van Moncourt. ''Als junior boekte hij grote successen in het ITF-circuit, hij was een sterke tegenstander en een populaire speler. Onze gedachten zijn met de nabestaanden.''