LONDEN - In de groene Kathedraal aan Church Road in Londen heeft Roger Federer zich zondag als de nieuwe tennispaus van de 21e eeuw laten inzegenen. De 27-jarige Zwitser was op Wimbledon de Amerikaan Andy Roddick in een bloedstollende finale de baas: 5-7 7-6 (6) 7-6 (5) 3-6 16-14.

Daarmee schreef hij geschiedenis in een historische slijtageslag van ruim vier uur, met een recordaantal games voor de finale op het heilige gras (77).

Federer kreeg door zijn zesde triomf op Wimbledon het recordaantal grandslamtitels alleen in handen (vijftien). Dat deelde hij sinds zijn eindzege begin vorige maand op Roland Garros met de Amerikaan Pete Sampras, die in zijn prachtige carrière op veertien uitkwam. De onttroonde recordhouder was zondag één van de eregasten bij de hoogmis van Federer.

Vechtlust

Federer roemde vooraf de enorme vechtlust van Roddick, die eerder in 2004 en 2005 in de eindstrijd op Wimbledon ook al verloor van de Zwitserse grootmeester. Van groot belang was ook de service van de 26-jarige Amerikaan. Tot aan de finale sloeg de voormalige nummer 1 van de wereld (2003-2004) al 160 aces.

Tot aan 5-5 ging de strijd in de eerste set redelijk gelijk op. Federer leek in de elfde game de eerste doorbraak te forceren. Hij liet evenwel vier breekpunten liggen. Roddick benutte zijn eerste breekpunt wel, mede dankzij enige slordigheid aan Zwitserse kant.

Opslag

Ook in de tweede set kon Federer niet domineren. Dankzij zijn geweldige opslag kwam Roddick soepeler door zijn servicebeurten heen dan zijn tegenstander, die af en toe een wat laconieke indruk maakte. In de tiebreak dwong de strijdbare Amerikaan liefst vier setpoints af (2-6). Op dat cruciale moment verkrampte hij echter. Met zes punten op rij, waarvan de laatste drie met dank aan de plotseling stuntelende Roddick, ontsnapte Federer alsnog naar 7-6 (6).

De Amerikaan, die in de halve eindstrijd de Britse publiekslieveling Andy Murray verrassend uitschakelde, herstelde zich knap van die zware tegenvaller. Met zijn machtige service en krachtige passeerslagen hield hij Federer, die zeker niet briljant speelde, onder druk. In de tiebreak moest Roddick, die nog nooit een barrage won van de Zwitser, echter opnieuw zijn meerdere erkennen in Federer: 7-6 (5).

Break

In de vierde set plaatste de Amerikaan in de vierde game een succesvolle break. Die voorsprong stond hij daarna niet meer af, ook al omdat Federer voor zijn doen nogal wat foutjes maakte. Met 3-6 ging de Amerikaan vol goede moed naar de vijfde en beslissende set.

Opnieuw ging de zenuwslopende strijd gelijk op. Roddick knokte voor de winst, Federer vocht vooral tegen zichzelf. Bij 8-8 wist de ogenschijnlijk nerveuze Zwitser drie breekpunten weg te werken. Uiteindelijk brak hij het taaie verzet van Roddick in de dertigste game: 16-14.

Dankzij zijn zesde eindzege op Wimbledon keert Federer ook weer terug op de eerste plaats van de wereldranglijst, ten koste van de Spanjaard Rafael Nadal die in Londen zijn titel niet kon verdedigen wegens een knieblessure.