MELBOURNE - De Russische tennisster Dinara Safina heeft voor het eerst in haar carrière de finale bereikt van de Australian Open. Ze versloeg donderdag in de halve finales van het grandslamtoernooi in Melbourne haar landgenote Vera Zvonareva in twee sets: 6-3 7-6 (4).

Safina neemt het in de finale op tegen de Amerikaanse Serena Williams. Die schakelde in de andere halve eindstrijd de Russische olympisch kampioene Elena Dementjeva uit.

Meer risico
Safina legde meer risico in haar spel en dat betaalde zich uit. Ze sloeg in de hele partij 28 winners, terwijl Zvonareva er maar dertien noteerde. Opvallend was dat de als derde geplaatste Safina veel meer missers maakte, 42 tegen 19 voor de als zevende ingeschaalde Zvonareva.

De 24-jarige Zvonareva begon nerveus aan de halve finale en leverde meteen haar eerste servicegame in. Safina liep uit naar 5-3 en greep de eerste set door opnieuw de slagbeurt van Zvonareva te breken. Safina kwam in die game zelfs terug van 40-0 achterstand.

Cruciale fout
Het tweede bedrijf ging gelijk op en mondde uit in een tiebreak. Bij de stand van 4-4 maakte de 24-jarige Zvonareva een cruciale fout, die Safina de kans gaf de wedstrijd uit te spelen. Dat deed ze met een vlijmscherpe forehand.

Safina kan in de voetsporen treden van haar broer Marat, die in 2005 de Australian Open won bij de mannen. "Ik heb mijn broer op televisie zien winnen en telkens als ik die beelden terugzie, krijg ik tranen in mijn ogen", zei Safina. "Hij was mijn idool, hij is nog steeds mijn idool, en ik vind het geweldig dat ik nu hetzelfde kan doen als hij."

Rijker palmares
Ze moet dan in de finale wel van Williams winnen, die een heel wat rijker palmares heeft. De Amerikaanse heeft al negen grandslamtitels op haar naam, waarvan drie in de Australian Open. De finale tussen Safina en Williams heeft ook nog als inzet de eerste plaats op de wereldranglijst. Degene die wint, is meteen de nieuwe leider.