AMSTERDAM - Novak Djokovic heeft zijn derde groepsduel tijdens de Tennis Masters Cup verloren. De Serviër werd in drie sets geklopt door Jo-Wilfried Tsonga uit Frankrijk: 6-1, 5-7, 1-6.

De nummer vier van de wereld, die al geplaatst was voor de halve finale in Shanghai, verloor voor de derde keer dit seizoen van zijn tegenstander.

Tsonga, die zich anderhalve week geleden door een overwinning in het Masters Series-toernooi van Parijs pas plaatste voor de seizoensafsluiter, kwam er in de eerste set niet aan te pas. Djokovic toonde wie de baas was en liet de 23-jarige Masters-debutant alle hoeken van de baan zien. De 21-jarige favoriet liep in minder dan een halfuur uit naar 6-1.

Echte wedstrijd
De kemphanen, die dit seizoen al drie keer tegenover elkaar stonden, maakten er in het tweede bedrijf een echte wedstrijd van. Djokovic had weliswaar licht de overhand, maar Tsonga vocht voor wat hij waard was en liet zien waarom hij zijn opponent dit seizoen al twee keer had verslagen.

De 'Mohammed Ali van het tennis' werkte twee breakpoints op eigen service weg en sloeg in de twaalfde game onverwachts toe op de opslag van Djokovic.

Oppermachtig
Tsonga was oppermachtig in de beslissende set. Met twee breaks en ruim het dubbele aantal punten trok de nummer zeven van de wereld de partij eenvoudig naar zich toe. Omdat de Fransman zijn eerste twee partijen in China verloor, is hij ondanks de zege op Djokovic uitgeschakeld.