MADRID - De familie van Novak Djokovic heeft de licentie van het Dutch Open gekocht. De Servische tennisser zei dit maandag desgevraagd in Madrid, waar hij meedoet aan het toernooi om de Masters Series.

"Het is onlangs rondgekomen. We moeten alleen nog wel de goedkeuring van de ATP krijgen. Maar dat is een formaliteit", aldus Djokovic.

De organisatie van de Dutch Open kon het toernooi in Nederland financieel niet meer rond krijgen en ging daarom in op het aanbod van de familie Djokovic. Servië heeft nu geen ATP toernooi en met deze licentie kan daar verandering in komen. De bedoeling is dat de Dutch Open een challenger wordt.

Financiële situatie
Toernooidirecteur Hans Felius liet onlangs weten dat hij door de financiële situatie werd gedwongen de licentie van de Dutch Open te verkopen of te verhuren. Hoewel het graveltoernooi in Amersfoort met de verschuiving van juli naar mei, voor Roland Garros, een gunstige plek op de kalender kreeg, slaagde de organisatie er niet in een grote sponsor te vinden.

Sinds 2004 loopt het bezoekersaantal terug en zijn er problemen met het verkrijgen van de juiste accommodatie. Het is de bedoeling dat de Dutch Open een challenger wordt.

Richard Krajicek
Richard Krajicek, die maandag in Madrid de Spanjaard Rafael Nadal definitief vastlegde voor het ABN Amro-toernooi in februari, betreurt het dat het Dutch Open zeer waarschijnlijk verdwijnt. "Het is echt heel jammer, maar als het niet meer gaat dan gaat het niet."

"Wat dat betreft was het zonde dat het toernooi door de regels van de ATP weg moest van het Melkhuisje. Maar je kunt er niemand de schuld van geven. Het heeft een aantal jaren tegengezeten en dan wordt het op een gegeven moment heel zwaar. Financieel was het niet meer te trekken en dan houdt het op."