AMSTERDAM - Op het WTA-toernooi van Birmingham zijn al meteen twee geplaatste speelsters uitgeschakeld. De Oezbeekse hardhitter Akgul Amanmuradova (10) had moeite met de omschakeling van gravel naar gras en legde het met 6-3, 6-1 af tegen de Russische qualifier Yarolsava Shvedova.

Ook de als veertiende geplaatste Jill Craybas sneuvelde in de eerste ronde. Zij moest haar meerdere erkennen in de Britse wildcardhouder Naomi Cavaday, de nummer 196 van de wereld: 6-0, 6-4.

Aravane Rezai (13) had haar handen vol aan een andere Britse. Pas in de tiebreak van de derde set schudde de Française de qualifier Amanda Elliott af: 6-3, 2-6, 7-6 (6).

De Russin Ekaterina Makarova (15) plaatste zich iets gemakkelijker voor de tweede ronde. Tegen de met een wildcard toegelaten Britse Elena Baltacha zegevierde Makarova in twee sets: 7-5, 7-6 (1).

De Wit-Russische qualifier Tatiana Poutchek versloeg de Roemeense Ioana Raluca Olaru om de tweede ronde te bereiken. Poutchek deed dat een set overtuigend en een set met veel moeite: 6-0, 7-6 (6).

Krajicek

In de volgende ronde is de 29-jarige speelster uit Minsk de opponente van Michaëlla Krajicek. De Nederlandse is in Birmingham als achtste geplaatst en kreeg daardoor een bye in de eerste ronde. Krajicek is na tien verliespartijen nog altijd op zoek naar haar eerste zege van 2008.