AMSTERDAM - De dag na Roland Garros is het grasseizoen begonnen. Op de Londense Queen's Club gebeurde dat zonder verrassingen. Het ATP-toernooi in het Duitse Halle raakte op de eerste dag direct de als zevende geplaatste Fin Jarkko Nieminen kwijt. De Duitser Mischa Zverev bleek met 2-6, 6-4, 6-2 sterker.

In Londen kwam op de openingsdag oud-winnaar van Wimbledon Lleyton Hewitt in actie. De Australiër (11) kreeg tegen de Brit Joshua Goodall in allebei de sets een breakkans en benutte ze allebei: 6-4, 6-4.

Ook de als negende geplaatste Spanjaard Fernando Verdasco kwam maandag in actie op het Engelse gras. Hij zag zijn tegenstander Hyung-Taik Lee al na een halfuur opgeven. De Zuid-Koreaan stond toen al met 5-3 achter.

Robby Ginepri plaatste zich voor een tweederondepartij tegen landgenoot Andy Roddick. De Amerikaan deed dat door in de eerste ronde af te rekenen met Vince Spadea, een andere landgenoot. Ginepri trok de partij met 6-4 en 7-6 (4) naar zich toe.

Halle

In Halle zorgde Mischa Zverev voor de verrassing van de dag. De nummer 97 van de wereldranglijst verloor de eerste set nog wel, maar in de volgende twee sets had de 72 plaatsen hoger bivakkerende Fin Nieminen geen antwoord meer op het spel van Zverev, zodat de Duiter met 2-6, 6-4, 6-2 won.

De Zweed Robin Söderling had het ook moeilijk tegen een Duitser. De met een wildcard toegelaten Philipp Petzschner leek eenvoudig aan de kant gezet te worden, maar de nummer 118 verraste Söderling door de tweede set naar zich toe te trekken. De Zweed was uiteindelijk in de beslissende set toch beter: 6-4, 4-6, 6-4.