PARIJS - De finale van Roland Garros gaat bij de mannen opnieuw tussen Roger Federer en Rafael Nadal. De Zwitserse nummer één van de wereld schakelde vrijdagavond de jonge, verrassende Fransman Gael Monfils uit in vier sets: 6-2 5-7 6-3 7-5.

De Spaanse titelverdediger, die zondag de Zweed Björn Borg kan evenaren met vier zeges op rij, had eerder op de dag alleen in de derde set moeite met de Serviër Novak Djokovic: 6-4 6-2 7-6 (3).

Federer begon sterk aan de halve finale tegen de verrassende Monfils. De Zwitser liep in een halfuur uit naar de winst in de eerste set en kwam ook in de tweede een break voor. Monfils brak echter terug en won de set met 7-5. In het derde bedrijf sprong Federer beter met de breakkansen om.

Bij een stand van 5-4 in de vierde set kreeg de Zwitser op de opslag van Monfils twee kansen om de partij te beslissen, maar de jonge Fransman vocht zich terug in de wedstrijd. Op 6-5 forceerde Federer weer een matchpunt op de service van Monfils en deze keer was het wel raak.