PARIJS - Dinara Safina heeft voor de eerste keer in haar carrière de finale van een grandslamtoernooi bereikt. De Russische tennisster versloeg donderdag in de halve eindstrijd op Roland Garros haar landgenote Svetlana Koeznetsova: 6-3 6-2.

In de eindstrijd treft Safina zaterdag een Servische tegenstandster: Ana Ivanovic of Jelena Jankovic. De nummer twee en drie van de plaatsingslijst treffen elkaar later op donderdag.

Safina, de jongere zus van Marat Safin, boekte in Parijs haar derde achtereenvolgende zege op een landgenote. Eerder moesten Maria Sjarapova en Elena Dementjeva buigen voor de 22-jarige tennisster uit Moskou. Safina kwam in beide duels met 0-1 in sets en 2-5 achter, maar wist de partijen alsnog naar zich toe te trekken.

Dolblij

Tegen Koeznetsova kwam Safina bijna niet in de problemen. Ze brak haar tegenstandster maar liefst zes keer, Koeznetsova benutte slechts drie breekkansen. "Ik had nooit verwacht de finale te halen, maar wanneer je zoiets het minst verwacht, komt het toch", aldus een dolblije Safina. "Deze is voor mij, voor Marat en voor mijn familie." Haar broer kwam nooit verder dan de halve finales in Parijs.

De beste prestatie van Safina op een grandslamtoernooi tot nu toe was een plek in de kwartfinale. Daarin strandde Safina vorig jaar op Roland Garros en de US Open. De als dertiende geplaatste Russin won in haar carrière vijf WTA-toernooien.