De Arabische Lente is in volle gang. Niet geheel ontoevallig heeft internet daar een grote rol in gespeeld. Mensenrechtenactiviste Es'ra al Shafei, oprichtster van het platform Mideast Youth, is iemand die vol gebruikt maakt van de mogelijkheden van het internet.

Tijdens TEDxAmsterdam liet al Shafei enkele van de tien lopende projecten zien. De energie die ze liet zien was aanstekelijk. In Silicon Valley had ze niet misstaan.

Crowd Voice bijvoorbeeld is een verzamelplaats van media over de protesten in het Midden-Oosten, met veelal onmisbare footage waar de traditionele media op geen manier aan kunnen komen. AHWAA.org is een website waar bi- of homoseksuele moslims anoniem hun zegje kunnen doen en Postcard for Iran laat je een brief sturen naar de verantwoordelijken voor het strenge regime van Ahmadinejad. Net als de vormgeving van de websites zijn de boodschappen kristalhelder: verandering is nodig.

“Internet helpt de boodschap duidelijker te maken. We besteden dan ook veel aandacht aan interface- en community design”, verklaart Esra. "Het werkt beter dan de straat op te gaan."

Indrukwekkend aan het verhaal is dat al Shafei nog niets van de mogelijkheden van het internet af wist, waardoor ze alle ins en outs zichzelf heeft aangeleerd. Haar gedrevenheid heeft haar geleid:  “Censuur stopt de vooruitgang in mensenrechten. En ik wil dat met behulp van internet veranderen.”