Poep is goud waard, zo stelt Louise Vet, directeur van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Zij deed haar stinkende best om het publiek te overtuigen dat afval hetzelfde is als voedsel.

Het element fosfor (P) is erg belangrijk: het is onder andere noodzakelijk voor de bemesting van planten. Het heeft echter één groot probleem: fosfor is niet hernieuwbaar. Daar komt nog eens bij dat 85 procent van de fosfor-voorraad op de wereld in Marokko en China ligt. De prijzen schieten hierdoor omhoog. En dat is waar poep om de hoek komt kijken: uitwerpselen zitten vol fosfor.

Om de fosfor-tekorten tegen te gaan is het dus raadzaam om poep te hergebruiken. Maar er is meer nodig, zo stelt Vet. De lineaire weg die afval bewandelt moet veranderen. En het liefst in een cyclus. De natuur gebruikt afval immers ook als voedsel. “We gebruiken onze planeet helemaal verkeerd”.

P from Poo

Onder het mom van 'practice what you preach' is het gebouw van NIOO-KNAW voorzien van vele duurzame oplossingen, waarbij de natuurlijke cirkel zoveel mogelijk wordt nagebootst. Ook hier wordt fosfor van poep gemaakt.

 louise-vet

Vet legt uit: “Toiletten worden gespoeld met een beetje grondwater. Dit komt in een vergister terecht die biogas en een substantie van onder andere fosfor produceert. Algen in een 'bioreactor' eten deze substantie op, waardoor deze groeien. De algen kunnen weer gebruikt worden om te bemesten.

Op deze manier, en het is er slechts eentje, is voedsel te maken van afval. Het veranderen van het concept 'afval' ziet ze echter niet als een probleem. "Het hele proces moet vooral een uitdaging zijn, en leuk bovendien."