
NU+ Ongevraagd gebeld door een verkoper? 'Wetgeving niet goed nageleefd'
Veel mensen hebben er een hekel aan als ze uit het niets worden gebeld door verkopers, die bijvoorbeeld een nieuw energiecontract of zonnepanelen willen slijten. De telefoontjes gebeuren ook niet altijd op een fraaie manier. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwde recent dat het aantal meldingen van agressieve en misleidende werving voor energiecontracten weer toeneemt.
Zo krijgen mensen te horen dat hun huidige leverancier bijna failliet gaat en dat ze snel moeten overstappen, terwijl dat niet zo is. En aanbiedingen van telefonische verkopers zijn meestal niet de beste deals. "Wij adviseren altijd: kijk rustig in je eigen tijd wat er door leveranciers wordt aangeboden en kies dan de beste optie voor jou", zegt Tjitte Mastenbroek van de ACM.
De toezichthouder deelt geen exacte cijfers over de toename van dit soort telefonische aanbiedingen. "We zien wel dat er klachten binnenkomen", zegt Mastenbroek. "De meeste gaan over energieleveranciers. Zij waren in de tijd van hoge prijzen in de energiecrisis gestopt met het actief aanbieden van contracten en telefonisch werven. Recent zijn ze weer begonnen, maar wel in mindere mate dan voorheen."
Bedrijven mogen niet altijd zomaar bellen
Sinds ruim twee jaar is er een telemarketingwet waarin staat dat bedrijven alleen consumenten mogen bellen als zij daarvoor expliciet toestemming hebben gegeven. Bedrijven moeten kunnen bewijzen dat consumenten die toestemming hebben gegeven.
Er geldt een uitzondering voor mensen die ooit lid of klant zijn geweest bij een bedrijf of organisatie. Na opzegging mogen deze mensen nog drie jaar gebeld worden.
Dit gaat nog vaak fout. De Consumentenbond bracht een paar weken terug in kaart dat acht op de tien consumenten weleens worden lastiggevallen door telefoonverkopers. "Wetgeving is één ding, maar als die niet goed nageleefd wordt, heeft het geen nut", zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar. "Wat ons betreft moet de controle en handhaving nog scherper."
Bij overtreding melding doen bij ACM
Als je plotseling een verkooptelefoontje krijgt, heb je niet de tijd om goed over het aanbod na te denken. De ACM adviseert bij geen interesse of twijfel altijd het gesprek te beëindigen.
Volgens de toezichthouder mogen verkopers mensen nooit onder druk zetten om iets te kopen. "Zeg aan de telefoon 'ik wil dat u mij nooit meer belt' en hang direct op", meldt de ACM in de ConsuWijzer.
Als je hebt gezegd dat een bedrijf niet meer mag bellen en het gebeurt alsnog, dan kun je melding doen bij de ACM. Die zorgt ervoor dat de regels worden nageleefd. Bedrijven die in overtreding zijn, lopen het risico een boete te krijgen.
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen