Politie krijgt negen maanden om problemen met C2000-netwerk op te lossen
De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de korpsleiding dinsdag al per brief geïnformeerd over de nieuwe eisen waar het C2000-netwerk aan moet voldoen. NU.nl heeft deze brief in handen. De politietop heeft de problemen in een reactie op de inspectie bevestigd en de ambitie uitgesproken om verbeteringen door te voeren.
Maar de inspectie vindt het uitspreken van een ambitie niet ver genoeg gaan en eist daarom dat de politie voor 8 juni 2024 maatregelen neemt om het C2000-netwerk te verbeteren. Het communicatienetwerk is een zogenoemd missiekritisch netwerk. De veiligheid van politieagenten en burgers is sterk afhankelijk van de werking ervan.
Door de problemen in het C2000-netwerk kunnen agenten op straat hun werk niet veilig uitvoeren. Daarmee overtreedt de politie als werkgever de Arbeidsomstandighedenwet, zo concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie.
Naast de technische problemen schiet de politie volgens de inspectie ook tekort in de voorlichting over hoe agenten met C2000 moeten omgaan. Ook op dat punt eist de inspectie verbetering. Sommige problemen ontstaan doordat agenten het netwerk niet op de juiste manier gebruiken.
Al veel langer problemen
Door de problemen in het C2000-netwerk zijn de afgelopen jaren al verschillende levensgevaarlijke situaties ontstaan. Tijdens sommige grote incidenten, zoals de strandrellen bij Hoek van Holland en een achtervolging die in het Brabantse Rijsbergen eindigde, raakte het netwerk overbelast. Daardoor konden agenten niet meer communiceren met elkaar en met de meldkamer.
Agenten staan via hun portofoons in contact met elkaar. Dat is belangrijk, want op die manier kunnen ze elkaar en de meldkamer in noodsituaties snel bereiken. Ook andere hulpdiensten, zoals de brandweer en de Koninklijke Marechaussee, gebruiken het netwerk.
In 2020 werd een heel nieuw C2000-netwerk opgetuigd dat voor oplossingen moest zorgen. Maar een klokkenluider vertelde in augustus aan NU.nl dat dit systeem nog slechter werkt dan zijn voorloper.
NUjij: Uitgelichte reacties