
Elon Musks Neuralink mag gedachtenlezer op mensen gaan testen
De gedachtenlezer moet verlamde mensen in staat stellen om hun spieren weer te bewegen. Ook wil Neuralink blinden hun zicht teruggeven. Zelfs bij mensen die blind geboren zijn, moet dit volgens het bedrijf kunnen.
De hersenchip is de afgelopen jaren al op duizenden dieren getest. Tijdens een proef op een aap kon het dier het vijftig jaar oude spelletje Pong spelen via zijn gedachten. De gedachtenlezer registreerde de hersenactiviteit van de aap en vertaalde dat naar de beweging van het plankje om het balletje te kaatsen.
Veel proefdieren gedood
Neuralink kwam vanwege die dierproeven onder vuur te liggen. Bij de ontwikkeling van de gedachtenlezer zijn mogelijk "onnodig veel" dieren overleden. Door de hoge werkdruk binnen het bedrijf zouden veel dierproeven zijn mislukt. De tests moesten daarom opnieuw uitgevoerd op andere dieren.
Het bedrijf heeft 1.500 dieren gedood, waaronder meer dan 280 schapen, varkens en apen, blijkt uit een ruwe schatting van Reuters. Hoeveel dierenlevens de ontwikkeling daadwerkelijk heeft gekost, is niet duidelijk. Het bedrijf houdt geen nauwkeurige gegevens bij over het aantal geteste en gedode dieren. Neuralink heeft ook onderzoek gedaan met ratten en muizen.
Neuralink werd in 2017 opgericht door Musk, die met Tesla, Hyperloop en SpaceX vaker bedrijven met grote ambities heeft opgezet.