Bijna een miljoen huishoudens hebben een videodeurbel. Niet iedereen gaat daar op een correcte manier mee om. Bezitters moeten eigenlijk een bordje plaatsen met informatie over wat ze met de camerabeelden doen. Wie dat niet doet, overtreedt de privacywetgeving.
Eigenaren van bewakingscamera's hebben volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet een informatieplicht. "Ergens een stickertje plakken dat er een camera hangt is niet voldoende", zegt hij.
"Eigenlijk moet je een bordje plaatsen met informatie over je camerasysteem. Wanneer de camera filmt, hoelang je de beelden bewaart en wat je ermee doet is toch wel de minimale informatie die je zou moeten geven", stelt Engelfriet.
In Nederland heeft 12 procent van alle huishoudens een videodeurbel, becijferde marktonderzoeksbureau Multiscope. Het gaat daardoor waarschijnlijk om honderdduizenden overtredingen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
Bang voor een boete hoeven huishoudens volgens Engelfriet niet te zijn. "Uiteraard moet iedereen zich aan de privacywetgeving houden, maar boetes worden doorgaans alleen aan bedrijven opgelegd."
AP grijpt in bij klachten
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet toezien op de naleving van de AVG-wetgeving. Maar die heeft volgens de ICT-jurist niet het budget en capaciteit om iedere individuele videodeurbel te controleren.
Wel kan de toezichthouder optreden na klachten. In dat geval kan de AP de eigenaar bijvoorbeeld met een dwangsom verplichten de camera te verwijderen.
De politie maakt bij het oplossen van misdrijven graag gebruik van bewakingsbeelden die bijvoorbeeld door videodeurbellen zijn gemaakt. Daarvoor heeft ze de databank Camera in Beeld opgezet. Daarvoor zijn al 314.000 beveiligingscamera's aangemeld.
De politie mag de database volgens Engelfriet bijhouden. De politie heeft zelfs de bevoegdheid om camerabeelden te vorderen. Dat betekent dat camera-eigenaren verplicht zijn opgenomen beelden aan de politie te geven. "Dat is uiteraard geen overtreding van de AVG-wetgeving."
NUjij: Uitgelichte reacties