
Nederlands kabinet gaat gebruik van TikTok op overheidstelefoons verbieden
Het kabinet nam een besluit op basis van een advies van de AIVD. De inlichtingendienst waarschuwt voor een groter spionagerisico bij alle apps uit landen met een zogenoemd offensief cyberprogramma.
Deze landen zetten digitale middelen in om andere staten bijvoorbeeld te bespioneren of te beïnvloeden. Onder meer China, Rusland en Iran hebben volgens de AIVD zo'n cyberprogramma.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) zegt dat het kabinet verder gaat dan één app afraden. "We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld", zegt ze. "De Rijksoverheid moet veilig haar werk kunnen doen, ook via mobiele apparaten."
Binnenkort een volledig verbod
Binnenkort krijgen ambtenaren telefoons waarop alleen nog vooraf goedgekeurde apps kunnen worden geïnstalleerd en gebruikt. Spionagegevoelige apps zijn vanaf dat moment helemaal verboden.
Er worden uitzonderingen gemaakt als een app nodig is voor specifieke taken van een rijksorganisatie. Het gaat dan om taken als inspectie en toezicht of opsporingsonderzoeken.
Overheden vertrouwen niet op TikTok
Nederland sluit zich aan bij een reeks landen die maatregelen tegen TikTok treft. Medewerkers en leden van het Europees Parlement mogen de app sinds maandag niet meer op hun werkapparatuur gebruiken. In de Europese Commissie en de Europese Raad is TikTok ook verboden op werktelefoons.
Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, België en de Europese Unie hebben soortgelijke maatregelen genomen. Overal klinkt dezelfde waarschuwing: een verhoogd risico op Chinese spionage en inmenging.
TikTok laat in een reactie weten "door geen enkele staat of overheid gecontroleerd" te worden. "Zowel TikTok als ons moederbedrijf is geen Chinees eigendom", benadrukt een woordvoerder. "De Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok. We willen beoordeeld worden op feiten in plaats van angsten en gelijk behandeld worden."
Het bedrijf zegt graag met de overheid in gesprek te gaan om zorgen weg te nemen.
NUjij: Uitgelichte reacties