
Nieuw-Zeeland verbiedt TikTok op werktelefoons van parlementsleden
Het verbod wordt ingevoerd per 31 maart, voor alle parlementariërs. Er bestaan serieuze zorgen over de veiligheid van de Chinese app.
TikTok speelt volgens critici gevoelige informatie van gebruikers door aan de Chinese regering. Daarnaast zou China de geheimzinnige algoritmes van TikTok kunnen gebruiken om op grote schaal desinformatie te verspreiden en het maatschappelijke debat te beïnvloeden.
Vorig jaar werd bekend dat twee Amerikaanse journalisten werden gevolgd. Medewerkers van TikTok-moederbedrijf ByteDance bleken toegang te hebben tot IP-adressen en andere data. Dat had nooit mogen gebeuren, zei TikTok. De medewerkers werden ontslagen.
Andere landen verboden het gebruik van de app op zakelijke telefoons en andere apparaten van overheidspersoneel al eerder. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, België en de Europese Unie zijn soortgelijke maatregelen getroffen.
In Nederland is er nog geen officieel TikTok-verbod, maar wordt er wel over gesproken. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat de app niet op telefoons van rijksambtenaren mag staan.