
Bij grote stroomstoringen zijn we nog maximaal drie uur mobiel bereikbaar
KPN, Vodafone en T-Mobile hebben alle drie maatregelen genomen om stroomstoringen van maximaal drie uur op te kunnen vangen, zo blijkt uit een rondgang van NU.nl. Daardoor konden mensen bij de stroomstoring rondom de Efteling eind januari nog bellen en appen. Alleen in extreme gevallen, waarbij stroomonderbrekingen langer duren, vallen de zendmasten uiteindelijk uit.
Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2007 in de Bommelerwaard. Toen botste een Apache-helikopter van defensie op een hoogspanningskabel. Daardoor hadden mensen in die regio drie dagen geen stroom. Ook het mobiele netwerk viel daardoor uit. Het gevolg was dat alleen aan de randen van het getroffen gebied nog mobiel gebeld kon worden.
"Zodra een mobiele zendmast uitvalt, neemt een andere zendmast in de omgeving die nog wel stroom heeft het over", legt een woordvoerder van KPN uit. "Of je nog kunt bellen, hangt ook af van het feit of de zendmasten in de omgeving nog stroom hebben."
T-Mobile is bezig met de vernieuwing van het mobiele netwerk. Alle zendmasten krijgen volgens de woordvoerder van het bedrijf ook een externe stroomaansluiting. "Daar kan bij een stroomstoring een noodstroomaggregaat op aangesloten worden."
Noodstroom uit een elektrische auto
In de toekomst wil T-Mobile ook noodstroom uit bijvoorbeeld buurtbatterijen of elektrische auto's kunnen halen. "Daarmee kunnen langere periodes van stroomuitval opgevangen worden."
Naast zendmasten is het mobiele netwerk ook afhankelijk van telefooncentrales en datacenters. Als daar een een stroomstoring ontstaat, kan het hele mobiele netwerk plat gaan. Daarom hebben telefoonaanbieders op die plekken nog meer noodstroomoplossingen geplaatst.
"Datacenters en regionale centrales zijn voorzien van batterijen, een externe aansluiting en permanente generatoren", vertelt een woordvoerder van T-Mobile. "Die kunnen automatisch en voor een onbepaalde tijd het netwerk van noodstroom voorzien."
Bij een grote ramp ben je op jezelf aangewezen
Ondanks de maatregelen die providers nemen om netwerkuitval te voorkomen, kan dat bij grote rampen of calamiteiten toch gebeuren. Mensen moeten er rekening mee houden dat mobiele netwerken dan niet beschikbaar zijn, zelfs niet om de hulpdiensten te bellen.
De Rijksoverheid adviseert daarom een noodpakket te maken. Zonder telefoon kan bijvoorbeeld met een fluitje de aandacht van hulpdiensten getrokken worden. Maar ook een radio op batterijen mag niet ontbreken. In noodsituaties worden instructies en informatie via lokale radiostations verspreid.