
Tesla's moeten van privacywaakhond de ogen sluiten: camera's nu standaard uit
Alle auto's van Tesla beschikken over een camerasysteem waarmee alles rondom de auto in beeld gebracht kan worden. Zodra de wagen geparkeerd wordt, wordt de zogenoemde Sentry Mode ingeschakeld. Dat is een beveiliging tegen vandalisme en diefstal.
Als de beveiligingsmodus ingeschakeld was, filmden de camera's standaard continu alles rond de geparkeerde Tesla. De auto bewaarde steeds een uur beeldmateriaal. Maar door software-updates staan de camera's nu standaard uit. En als de gebruiker ze wel aanzet, slaan ze nu maximaal tien minuten aan beeldmateriaal op.
"Veel geparkeerde Tesla's filmden iedereen die in de buurt kwam", zegt Katja Mur, bestuurslid van de AP. "Als iedere auto dat doet, krijg je een situatie waarin je nergens meer vrij over straat kunt lopen - dus zonder bespied te worden."
Volgens Mur werden voorbijgangers door de Tesla's gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van de auto kon die beelden terugkijken.
Gluren bij de buren
Zelfs spionage was mogelijk. Als een Tesla-eigenaar de auto voor het raam van iemand anders parkeerde, dan kon die naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal deed. Mur: "Dat is een ernstige schending van de privacy. Dus het is goed dat Tesla hier ook zelf kritisch naar heeft gekeken en dit heeft aangepast."
Tesla heeft verschillende aanpassingen gedaan, nadat de AP een onderzoek was gestart. Zo komt de Sentry Mode nu alleen in actie als het voertuig aangeraakt wordt. En niet zodra de camera's een verdachte beweging rond de auto registreren. Ook gaat de wagen op zo'n moment niet standaard filmen, maar ontvangt de eigenaar alleen een tekstbericht op de telefoon.
Eigenaar moet camerabewaking inschakelen
Het voertuig kan nog steeds beelden opnemen, maar alleen als de gebruiker die functie zelf inschakelt. Als de camera's beelden opnemen, geeft de auto dit weer op een scherm. Ook geven de koplampen dan een speciaal lichtsignaal. Zo kunnen voorbijgangers zien dat zij gefilmd worden.
Verder bewaart de auto standaard nog maar een minuut aan beeldmateriaal. De eigenaar kan dit uitbreiden naar tien minuten.
Tesla krijgt geen boete, want eigenaar is verantwoordelijk
Het onderzoek van de AP leidt niet tot een boete of andere sanctie voor Tesla. Tijdens het onderzoek bleek namelijk dat niet het bedrijf, maar de eigenaar van de auto wettelijk verantwoordelijk is voor de beelden die de auto opneemt.
"Dankzij de aanpassingen die Tesla heeft doorgevoerd, wordt de privacy van iedereen die toevallig langs zo'n auto loopt beter beschermd", zegt Mur. "Tesla verkleint hiermee ook de kans dat Tesla-rijders de wet overtreden door illegaal mensen te filmen."