
Supersnelle hyperloop weer stapje dichterbij door nieuw ontwerp van TU Delft
De hyperloop is een buis of tunnel waar vrijwel alle lucht uit is gezogen. Daardoor ondervinden de elektrische treinstellen - ook wel pods genoemd - nauwelijks weerstand. Hierdoor kunnen snelheden van ruim 1.000 kilometer per uur worden gehaald. Een reis van Amsterdam naar Parijs zou met de hyperloop maar een half uur duren.
In eerdere ontwerpen werden de pods aangedreven door magnetische velden in de baan. Daarvoor moet het hele traject van dure technische snufjes worden voorzien. Door de pod met een motor uit te rusten, denken de studenten het hyperloopsysteem goedkoper en makkelijker te kunnen bouwen.
De motoren leveren wel een probleem op. Bij hoge snelheden komt er veel warmte vrij in de motor. Om dat op te lossen, hebben de studenten een koelsysteem op basis van een zogenoemde hittebatterij ontwikkeld.
Die batterij is gevuld met een speciaal type was dat alle warmte kan opnemen en opslaan. Dat moet de andere systemen van de trein beschermen tegen de extreme hitte die kan ontstaan.
Minder energieverbruik door zwevende pod
Verder is het nieuwe hyperloopontwerp in staat om te zweven op de baan. De pod heeft daardoor geen direct contact met de baan tijdens het reizen. Daardoor is er minder weerstand en is er minder energie nodig om de trein aan te drijven.
De studenten gaan hun nieuwe ontwerp presenteren tijdens de European Hyperloop Week in het Schotse Edinburgh. Ze hopen daar net als vorig jaar de wereldtitel binnen te slepen.

NUjij: Uitgelichte reacties