
Het weerbericht is in gevaar door Starlink-satellieten van Elon Musk
"Weersatellieten kunnen het weer minder goed meten op plekken waar mensen een Starlink-schotel gebruiken", zegt Ad Stoffelen, satellietonderzoeker bij het KNMI, tegen NU.nl. "En dat worden er steeds meer."
Starlink is een netwerk van meer dan vierduizend satellieten. Het netwerk biedt overal op aarde een snelle draadloze internetverbinding. Een speciale schotel maakt daarvoor vanaf de aarde verbinding met Starlink-satellieten in de ruimte. Die zweven op een hoogte van 500 tot 1.500 kilometer boven de aarde.
"Het signaal van een Starlink-schotel is op onze weerkaarten vaak te zien als een heldere stip, alsof er veel waterdamp in de lucht zit", legt Stoffelen uit. "Onze weersatellieten meten de natuurlijke straling van waterdamp. Die straling is bijna hetzelfde als het radiosignaal van een Starlink-schotel." En dat kan niet zomaar aangepast worden.
De weersverwachting is onder andere afhankelijk van de lucht boven de oceaan en de Noordpool. Juist op die plekken wordt volgens Stoffelen steeds vaker gebruikgemaakt van Starlink-internet. Daar zijn namelijk geen gewone internetaansluitingen.
Meer Starlink-schotels zorgen voor minder nauwkeurige weersvoorspelling
"We moeten locaties met een Starlink-schotel mogelijk uitsluiten in onze metingen", vervolgt Stoffelen. "Maar hoe groter het aantal uitgesloten gebieden door Starlink-schotels, hoe minder nauwkeurig de weersvoorspelling wordt."
Boven de oceaan gaat het bijvoorbeeld om schepen en boorplatformen met schotels. Rond de Noordpool zijn dat schotels op bewoonde plekken zoals wetenschappelijke onderzoeksstations. Daarvandaan gaan er signalen richting de satellieten in de ruimte. En zo wordt de weersvoorspelling verstoord.
Omdat de wereldwijde metingen hierdoor minder volledig zijn, hebben alle landen er last van. Want het weer in pakweg de Verenigde Staten is ook van invloed op Nederland.
Internationale bezorgdheid onder meteorologen
Niet alleen het Nederlandse KNMI vreest daarom voor dit probleem. Op een jaarlijks congres voor meteorologen in de Amerikaanse stad Denver hebben ook internationale weerkundigen hun zorgen uitgesproken.
De problemen worden waarschijnlijk alleen maar groter, waarschuwen de meteorologen. Naast Starlink wordt namelijk ook aan andere satellietnetwerken gewerkt. De angst bestaat dat die nog meer verstoring in de weermetingen veroorzaken.
Elon Musk en Starlink hebben zich zelf nog niet uitgelaten over dit probleem.
NUjij: Uitgelichte reacties