
Nederlanders stuurden elkaar dit jaar een recordaantal betaalverzoeken
In de zes jaar dat Tikkie bestaat, heeft de app al voor meer dan 16,8 miljard euro aan betaalverzoeken verwerkt. ABN AMRO laat weten dat het gebruik van de betaalapp nog steeds flink groeit. Volgens de bank sneuvelen ieder jaar opnieuw de records van de vorige jaren.
De drukste Tikkie-dag van dit jaar was vrijdag 25 november. Toen verstuurden mensen bijna 530.000 tikkies, vergeleken met 350.000 betaalverzoeken op een gemiddelde dag. Dit komt volgens ABN AMRO niet alleen doordat veel Nederlanders op deze dag hun salaris ontvingen, maar ook doordat Oranje de wedstrijd tegen Ecuador speelde tijdens het WK voetbal.
Betaalverzoeken zijn afgelopen jaar volgens ABN AMRO snel betaald: 89 procent binnen één dag en 63 procent binnen een uur. 36 procent van de betaalverzoeken wordt volgens de bank zelfs binnen vijf minuten betaald.
ABN AMRO ziet dat tikkies vooral verstuurd worden om eten en boodschappen te verrekenen. Dit zijn dan ook de drie meest voorkomende omschrijvingen voor betaalverzoeken via Tikkie.
Openstelling samenleving na corona te zien in betaalverzoeken
Ook maatschappelijke trends zijn goed terug te zien in de omschrijvingen. Afgelopen jaar leidde het einde van de coronamaatregelen tot een opleving van feestjes en festivals. Tikkies voor 'munten', 'drankjes' en 'carnaval' zijn hiernaar te herleiden.
Doordat de samenleving weer openging, kon ook de kinderoppas weer aan het werk. De term 'oppassen' is daardoor dit jaar de top tien van meestgebruikte Tikkie-omschrijvingen binnengekomen.
Dit jaar kenmerkt volgens ABN AMRO ook een extra bijzondere mijlpaal. Nederlanders doneerden 4,2 miljoen euro aan Giro555 voor Oekraïne via Tikkie.