
Vrouwelijke ex-werknemers slepen Twitter voor rechter vanwege discriminatie
Zakenman Elon Musk nam in oktober de leiding bij Twitter over, nadat hij het platform had gekocht voor 44 miljard dollar (ruim 41 miljard dollar). Kort daarna ontsloeg hij ruim de helft van de 5.134 medewerkers.
Volgens de aanklacht, die is ingediend bij een rechtbank in de Amerikaanse stad San Francisco, verloor 57 procent van de vrouwen hun baan, terwijl dat bij de mannen 47 procent was. Bij de meer technische beroepen zou die verhouding nog schever zijn geweest: hier zou Twitter 68 procent van de vrouwen en 48 procent van de mannen hebben ontslagen.
De twee indieners van de aanklacht, Carolina Bernal Strifling en Willow Wren Turkal, noemen het geen verrassing dat vrouwen meer de dupe zijn van het massaontslag. Volgens de twee laat zich Musk regelmatig vrouwonvriendelijk uit.
Ook het beleid dat Musk invoerde na het massaontslag benadeelt vrouwen, staat in de aanklacht. De topman eiste van personeel dat ze lange werkdagen maken op kantoor, wat medewerkers die voor kinderen moeten zorgen alsnog dwong hun baan op te zeggen.
De rechtszaak, die Striffling en Turkal namens een grotere groep vrouwen indienen, is niet de eerste tegen Twitter als gevolg van het massaontslag in november. Eerder klaagden weggestuurde medewerkers het bedrijf aan omdat ze niet voor de wettelijk verplichte termijn op de hoogte waren gesteld van hun baanverlies. Twitter heeft nog niet op de aanklacht gereageerd.
NUjij: Uitgelichte reacties