
Microsoft en Nintendo sluiten tienjarige overeenkomst over Call of Duty
Europese en Amerikaanse toezichthouders buigen zich over de vraag of Microsoft Call of Duty-maker Activision Blizzard mag overnemen. De vrees bestaat dat populaire spellen door de deal straks alleen nog maar te spelen zijn op de Xbox van Microsoft.
De overeenkomst tussen Microsoft en Nintendo is nog wel afhankelijk van de afronding van de overname van Activision Blizzard. Met de begin dit jaar aangekondigde deal is een bedrag van 69 miljard dollar (bijna 66 miljard euro) gemoeid.
De aankoop van de gameontwikkelaar, die ook achter titels als World of Warcraft en Guitar Hero zit, zou Microsoft het op twee na grootste gamebedrijf ter wereld maken.
Onder andere de Europese Commissie onderzoekt de voorgenomen overname. Microsoft probeerde bezorgde gamers en toezichthouders eerder gerust te stellen met de opmerking dat Call of Duty ook voor de PlayStation van concurrent Sony beschikbaar zal blijven.
Sony is fel tegen de overname
Omdat Microsofts aanbod - dat gelijk is aan de deal met Nintendo - van tijdelijke aard is, is het volgens Sony ontoereikend.
Microsoft vertrouwt erop dat de toezichthouders de overname goedkeuren. Het bedrijf verwacht dat de transactie voor de zomer afgerond kan worden. Directieleden van Microsoft praten woensdag met de Amerikaanse Federal Trade Commission over de deal.
Microsoft zei Call of Duty ook te willen aanbieden op Valves platform Steam als het spel wordt uitgebracht op Xbox. "Onze bedoeling is om relevanter te worden op meer schermen", zei het hoofd van de Xbox-divisie Phil Spencer tegen Bloomberg. "We hebben een vrij goed idee hoe we een win-winrelatie kunnen opbouwen met Nintendo en eerlijk gezegd ook Sony."