
Neuralink van Elon Musk onder vuur voor het doden van 1.500 proefdieren
Bij de ontwikkeling van een gedachtelezer van Neurlink zijn mogelijk "onnodig veel" dieren overleden. Het bedrijf van Elon Musk zou zo'n vijftienhonderd proefdieren hebben gedood, meldt persbureau Reuters.
Zowel huidige als voormalige medewerkers van Neuralink maken melding van de hoge druk waaronder zij de gedachtelezer moesten ontwikkelen. Door die hoge druk zijn veel experimenten op proefdieren mislukt. De test moest vervolgens op andere dieren opnieuw worden uitgevoerd. Daardoor zijn onnodig veel dieren overleden.
De Amerikaanse toezichthouder is volgens Reuters enkele maanden geleden een onderzoek naar Neuralink gestart. Het bedrijf wordt volgens bronnen van de persdienst verdacht van overtreding van de dierenwelzijnswet.
Neuralink startte met dierproeven in 2018. Het bedrijf heeft in totaal 1.500 dieren gedood, waaronder meer dan 280 schapen, varkens en apen. De cijfers zijn volgens Reuters een ruwe schatting, omdat het bedrijf geen nauwkeurige gegevens bijhoudt over het aantal geteste en gedode dieren. Neuralink heeft ook onderzoek gedaan met ratten en muizen.
Eerder deze week kondigde Neuralink aan dat de gedachtelezer binnen zes maanden op mensen getest kan worden. Daarvoor moet het bedrijf nog wel goedkeuring krijgen van de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.
Neuralink werkt aan een implantaat ter grootte van een muntstuk dat in de schedel wordt aangebracht. De bedoeling is om via het brein rechtstreeks met een computer te communiceren. Dat moet verlamde mensen in staat stellen om hun spieren weer te bewegen. Ook wil Neuralink blinden hun zicht teruggeven.
NUjij: Uitgelichte reacties