
Orion-ruimteschip breekt afstandsrecord tijdens missie rond de maan
"We hebben de maximale afstand tot de aarde gehaald!", zei de ruimtevaartorganisatie op Twitter. Het oude record werd in 1970 gevestigd met de ruimtemissie Apollo 13. De bemanningsleden vlogen toen op 401.056 kilometer afstand van de aarde.
In voorbereiding op die missie worden met het onbemande Orion-ruimtevaartuig allerlei tests gedaan. Zo moet duidelijk worden hoe het is om in een uitdagende omgeving te werken en te leven. Uiteindelijk is het de bedoeling om met mensen naar Mars te reizen.
Maar dat is nog ver weg. Het doel is om op z'n vroegst in 2033 mensen op Mars te krijgen. Een stap waar nog erg veel nieuwe kennis en voorbereiding voor nodig is. De resultaten van deze Artemis I-missie worden daarom gezien als een belangrijke tussenstap.
Ruimtevaartuig Orion zal in totaal zes dagen in een baan om de maan draaien. Begin december start het ruimteschip met de terugvlucht richting aarde. Als alles volgens plan verloopt, landt Orion op 11 december met een plons in de Stille Oceaan.
In mei 2024 start de tweede Artemis-missie. Dan wordt dezelfde ruimtevlucht uitgevoerd, maar dan met astronauten aan boord. Een jaar later volgt de derde Artemis-missie. Dan moeten astronauten, voor het eerst in ruim vijftig jaar, ook echt voet op de maan zetten.
Als het aan NASA ligt, wordt de maan daarna een vaste basis voor nieuwe missies. De ruimtevaartorganisatie heeft als doel om in 2028 een permanent bemande basis op de maan te bouwen. Daarmee moet de kennis worden opgedaan om bemande ruimtevaart naar Mars mogelijk te maken.
Correctie: In de eerste versie van dit artikel stond dat Orion sinds de lancering 432.000 kilometer had afgelegd. Dit is onjuist. Orion bevond zich maandagavond op 432.000 kilometer afstand van de aarde. Het bericht is daarom aangepast.