
NASA probeert maanraket voor de vierde keer te lanceren op 14 november
De raket zou eigenlijk eind september gelanceerd worden vanaf lanceerbasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Maar dat ging niet door vanwege een orkaan.
De eerste lanceerpoging mislukte ook, omdat het niet lukte een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen. En in de aanloop naar de tweede poging ontdekte NASA een lek tijdens het vullen van de brandstoftank met vloeibare waterstof.
De Verenigde Staten willen over een paar jaar voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen en weer terugbrengen. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken. Die missie draagt de naam Artemis I.
Het is de bedoeling dat het ruimtevaartuig in ongeveer anderhalve maand richting de maan vliegt. Vervolgens draait het er een paar rondjes omheen, waarna het terug naar aarde komt. Hangend aan parachutes moet de vlucht eindigen met een plons in de Grote Oceaan.
De SLS is de krachtigste raket ooit en is speciaal ontwikkeld voor het maanprogramma Artemis. Helemaal bovenin die draagraket zit de Orion, het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet gaan. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.