Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Communicatie satelliet

Nederland investeert in ontwikkeling testsatelliet voor 'onhackbare' communicatie

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft een Luxemburgse satellietbouwer opdracht gegeven om een satelliet te ontwikkelen voor 'onhackbare' communicatie. Nederland is een van de financiers van het project.
Door onze techredactie

Met de satelliet wil ESA communicatie met zogenaamde kwantumbeveiliging gaan testen. Van kwantumbeveiliging wordt verondersteld dat het niet afgeluisterd kan worden.

Zodra iemand probeert de kwantumbeveiliging te kraken, wordt de communicatie vernietigd. Daardoor is voor zowel de zender als de ontvanger ook zichtbaar dat iemand heeft geprobeerd af te luisteren.

De grootste uitdaging in kwantumbeveiliging is de afstand tussen de grond en de satelliet. De satelliet komt op een hoogte van zo'n 500 kilometer te hangen.

Voor kwantumbeveiliging zijn zeer hoge datasnelheden nodig en moet de vertraging in de verbinding extreem klein zijn. Dat is met een draadloze verbinding extreem lastig. Zelfs op glasvezelkabels is de afstand die communicatie met kwantumbeveiliging kan afleggen op dit moment nog beperkt.

Communicatie via deeltjes van atomen

Voor communicatie met kwantumbeveiliging wordt gebruikgemaakt van zogenaamde kwantumverstrengeling. Door dat fenomeen kan een deeltje van een atoom een effect hebben op een 'tweeling' op grote afstand.

Wetenschappers weten niet precies hoe het fenomeen werkt. Wel is duidelijk dat deeltjes met elkaar kunnen communiceren zonder dat er een meetbare verbinding tussen de deeltjes is. In theorie maakt kwantumverstrengeling het daardoor mogelijk om over zeer lange afstanden te communiceren, zonder dat het mogelijk is om stiekem af te luisteren.

De satelliet voor 'onhackbare' communicatie wordt gebouwd door het Luxemburgse bedrijf Société Européenne des Satellites (SES). De ontwikkeling wordt gefinancierd door diverse Europese lidstaten, waaronder Nederland. De satelliet moet in 2024 gelanceerd worden.


Lees meer over:

Heelal en ruimtevaartWetenschapSatellietenTech

Aanbevolen artikelen