Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NASA vult door problemen geplaagde maanraket succesvol met brandstof

De problemen met het brandstoflek in het Space Launch System (SLS) van NASA zijn verholpen, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De test waarbij de maanraket volledig met brandstof werd gevuld, is succesvol verlopen. NASA wil op 27 september een nieuwe lanceerpoging doen.
Door onze techredactie

NASA heeft eind augustus en begin september twee lanceerpogingen met de SLS-raket gedaan. Beide keren werd de lancering op het laatste moment afgeblazen vanwege problemen. Tijdens de recentste lanceerpoging op 3 september ontstond een te groot brandstoflek.

De raket is gevuld met vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof. Het ruimtevaartuig moet bij extreem lage temperaturen worden gevuld. Bij lage temperaturen krimpt de brandstoftank tijdens het vullen 15 centimeter. Daarbij ontstaan spanningen op bijvoorbeeld de naden van de brandstoftank waardoor kleine lekkages kunnen ontstaan.

Brandstoflekkages zijn volgens NASA normaal, maar moeten binnen veilige grenzen blijven. NASA heeft tijdens de laatste test het vulproces aangepast door de temperatuur wat te verhogen. De lekkage die dit keer is ontstaan bleef binnen de veilige grenzen.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Raket moet in 2024 astronauten naar de maan brengen

De nieuwe lanceerpoging staat nu gepland voor 27 september met als back-up 2 oktober. NASA moet daarvoor nog wel goedkeuring krijgen van de autoriteiten. De vergunning die NASA kreeg voor de eerdere lanceerpogingen is verlopen.

De SLS-raket wordt ook wel de maanraket genoemd. De raket moet in 2024 voor het eerst in 52 jaar weer astronauten naar de maan brengen. Uiteindelijk moet de raket ook mensen naar Mars vervoeren.


Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartTech

Aanbevolen artikelen