Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Ook tweede lanceerpoging maanraket afgeblazen, nu door brandstoflek

De Amerikaanse ruimte-organisatie NASA heeft zaterdag ook de tweede poging om de Space Launch System-raket te lanceren afgeblazen. Er was een brandstoflek ontstaan tijdens het vullen van de tank van de raket met vloeibare waterstof. Dat melden de NASA en ESA-directeur Josef Aschbacher op Twitter.
Door onze nieuwsredactie

Technici bleken niet in staat het probleem op tijd op te lossen. Daarop gaven de lanceerteams van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het advies het lanceerproces stil te zetten.

Het 'lanceervenster' van twee uur voor de Artemis I-missie zou eigenlijk om 20.17 uur Nederlandse tijd beginnen. Aschbacher noemt het besluit om de lancering af te blazen verstandig. "Veiligheid gaat voor."

Het brandstoflek kan niet op tijd gerepareerd worden om de raket alsnog dit lanceervenster de lucht in te sturen. De volgende mogelijkheid is de periode van 19 tot en met 30 september, of in oktober, meldt NASA.

Maandag faalde de eerste poging door technische problemen in de nieuwe maanraket. Het lukte toen niet om een van de vier motoren aan boord op temperatuur te krijgen, waarna de lancering werd afgeblazen.

Het Space Launch System is een nieuwe draagraket, speciaal ontwikkeld voor reizen naar de maan. Het is de krachtigste raket ooit. Hij is 100 meter hoog en weegt met brandstof erbij zo'n 2,6 miljoen kilo. Helemaal bovenin zit het vaartuig dat naar de maan moet gaan: de Orion.

Beeld uit video: Waterstof lekt uit leidingen tijdens vullen tank maanraket0:44
Afspelen knop

Waterstof lekt uit leidingen tijdens vullen tank maanraket

Waterstof lekt uit leidingen tijdens vullen tank maanraket

Eerste stap op de maan verwacht in 2025

De Verenigde Staten zijn al tientallen jaren bezig om weer naar de maan te gaan. Tussen 1969 en 1972 liepen daar in totaal twaalf Amerikaanse astronauten rond. Dat waren allemaal witte mannen. Op zijn vroegst in 2025 moeten de eerste mensen weer voet op de maan zetten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil dat dan ook vrouwen en mensen van kleur meegaan.

Bij de ontwikkeling van de Orion krijgen de Amerikanen hulp van de ruimtevaartorganisaties van Europa (ESA) en Canada (CSA). Bij volgende missies, Artemis II en Artemis III, zitten de astronauten in het voorste deel van de Orion, dat in de VS is ontwikkeld en gebouwd. De achterkant komt uit Europa. Dat deel zorgt voor onder meer elektriciteit. Die wordt opgewekt met vier grote zonnepanelen van Airbus Nederland uit Leiden.

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Volg dit onderwerp

Krijg meldingen bij nieuws over het heelal en ruimtevaart.

Lees meer over:

NASAHeelal en ruimtevaartTech

Aanbevolen artikelen