Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Intensive Care

Amsterdam UMC zet kunstmatige intelligentie in op intensive care

Het Amsterdams UMC heeft naar eigen zeggen de wereldwijde primeur met de inzet van kunstmatige intelligentie op de intensive care (ic). Deze gaat artsen adviseren wanneer een patiënt de ic mag verlaten.
Door onze techredactie

Met kunstmatige intelligentie worden grote hoeveelheden data geanalyseerd. Daaruit volgt een advies over overplaatsing naar een verpleegafdeling.

Timing is belangrijk op de ic. Want als een patiënt te vroeg naar de verpleegafdeling gaat, is dat riskant. Te lang op de ic blijven is vervelend voor de patiënt.

Een plek op de ic is erg duur, zegt intensivist Paul Elbers van het Amsterdam UMC. Als een patiënt te lang op de ic ligt, "kan het bed niet worden ingezet voor een andere patiënt die dat misschien veel meer nodig heeft".

De coronapandemie maakte duidelijk hoe krap het kan worden op de ic's in het land. Volgens het ziekenhuis is optimaal gebruik van de capaciteit hard nodig. "Zeker met het oog op een eventuele nieuwe golf van de COVID-19-pandemie dit najaar."

'We zien het als een soort second opinion'

De software vergelijkt voortdurend informatie van ic-patiënten met informatie van duizenden patiënten die in het verleden op een ic lagen. Op basis van de gegevens berekent het programma hoe groot de kans is dat een patiënt als die wordt overgeplaatst binnen een week opnieuw naar de ic zal moeten.

Het uiteindelijke besluit blijft aan de intensivist. Die is eindverantwoordelijk. "We zien het als een soort second opinion. En door te onderzoeken hoe de software in de praktijk gebruikt wordt, willen we de waarde voor patiënten en zorgverleners verder verhogen", zegt intensivist Patrick Thoral.


Lees meer over:

ZiekenhuizenKunstmatige intelligentieTech

Aanbevolen artikelen