Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NASA wijst dertien gebieden aan voor bemande maanlanding

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag dertien gebieden op de maan aangewezen als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 weer mensen naar de maan brengen. De laatste bemande maanmissie was in 1972.
Door onze nieuwsredactie

De gebieden liggen allemaal in de buurt van de zuidpool van de maan. Dat deel van de maan is niet eerder door mensen bezocht. Alle gebieden tellen meerdere locaties die geschikt zijn voor een landing.

Er is onderzocht of er voldoende zonlicht is om als energiebron te gebruiken, of communicatie met de aarde mogelijk is en of het terrein begaanbaar is. De gebieden heten onder meer het Malapertmassief, het Leibnitz Betaplateau en de Faustinirim.

De komende tijd wordt onderzocht welke van de dertien gebieden in wetenschappelijk opzicht het interessantst zijn om te bezoeken. Sommige locaties behoren bijvoorbeeld tot de oudste delen van de maan en kunnen inzicht bieden in de ontstaansgeschiedenis. De uiteindelijke keuze voor een specifieke landingsplaats hangt samen met de lanceerdatum van de missie.

NASA lanceert ter voorbereiding op de Artemis III-missie naar verwachting op 29 augustus een onbemande raket, die in zes weken naar de maan en weer terug vliegt. Als deze Artemis I-missie succesvol verloopt, volgt in mei 2024 een bemande vlucht die een ronde rond de maan maakt. Deze missie heeft de naam Artemis II. Rond 2025 is het de beurt aan Artemis III.


Lees meer over:

NASATech

Aanbevolen artikelen